Wat te doen bij overlijden in het buitenland

Een uitvaart regelen is vaak al hectisch en emotioneel genoeg. Als een dierbare zich dan ook nog eens in het buitenland bevindt op het moment van overlijden brengt dat extra complicaties met zich mee. In dit artikel leggen we je kort en helder uit wat je in een dergelijk geval moet doen, wie je moet bellen en hoe de overledene weer terugkomt in Nederland. Maar ook, waar je rekening mee kunt houden vóór vertrek!

Wat moet op het moment van overlijden direct gebeuren

Op het moment van overlijden in het buitenland  komen er veel vragen op je af.

Een aantal belangrijke zaken die je moet weten:

a. Ben je samen op reis en overlijdt je reisgenoot, meld het overlijden dan direct bij de volgende organisaties:

  • Indien je een reisverzekering heeft, de centrale van de reisverzekering
  • Indien je een uitvaartverzekering heeft, de centrale van de uitvaartverzekering
  • De reisorganisatie waarmee je reisgenoot eventueel op reis was
  • Als de overledene geen reisverzekering heeft en er geen reisorganisatie betrokken is, neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat

b. Breng andere nabestaanden of familie in Nederland op de hoogte

c. Stel ons, je uitvaartverzorger in Nederland, op de hoogte. Wij kunnen je begeleiden en informeren gedurende de afhandeling van de zaken in het buitenland.

Als je naaste alleen op reis is, zal de politie of de reisorganisatie je inlichten, bel dan direct met de alarmcentrale van de reisverzekering.

Zaken die op het vakantieadres ter plaatse geregeld moeten worden 

Ter plaatse zullen een aantal zaken al geregeld moeten worden, voordat een overledene teruggebracht kan worden naar huis. Het terugbrengen naar huis van de overledene noemen we repatriëren.

Wat moet er allemaal gebeuren:

  • Er moet aangifte van overlijden gedaan worden in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden
  • De gemeente stelt een (internationale) akte van overlijden op, waarmee je alle formele zaken kunt regelen. Met deze akte moet je later ook in de woonplaats van de overledene aangifte doen. (dit verzorgt meestal de alarmcentrale samen met de uitvaartverzorger in Nederland)
  • Er is een laissez-passez, oftewel een lijkenpas, nodig om het lichaam naar Nederland te vervoeren. Dit wordt ook door voornoemde gemeente verstrekt, of anders door het consulaat of de ambassade. (ook dit wordt door de alarmcentrale in samenspraak met je uitvaartverzorger in Nederland geregeld)

Tenslotte:

Zorg dat je een goede reisverzekering heeft, dan zal er veel uit handen worden genomen en worden de noodzakelijke stappen vergoed en de repatriëring geregeld. Ook zal er door de reisverzekering een regeling getroffen worden met een lokale begrafenisondernemer om het lichaam naar Nederland over te brengen.Is er geen reisverzekering, dan zul je zelf een lokale begrafenisondernemer ter plaatse of in Nederland een officieel repatriëringsbedrijf moeten inschakelen.

Vervoer naar Nederland gebeurt per vliegtuig of auto, afhankelijk van de afstand, mogelijkheden en kosten. Wist je dat op Schiphol zelfs een speciaal mortuarium is?  Hier haalt de uitvaartondernemer die je zelf in Nederland hebt ingeschakeld het lichaam op.  Houdt er rekening mee dat de kosten voor repatriëring per vliegtuig al zo’n €9.000 kunnen bedragen.

Een ondernemer in Nederland kan geen uitvaart regelen in het buitenland, je zult daarvoor altijd een lokale ondernemer moeten inschakelen. Wij zullen de uitvaart hier in Nederland netjes voor je verzorgen. Is het andersom en is iemand hier overleden die naar het buitenland gebracht moet worden? Dan schakelen wij een repatriëringsorganisatie in en leggen in samenspraak met jullie contact met de uitvaartonderneming van jullie keuze in het buitenland.

Houdt er wel altijd rekening mee dat een repatriëringstraject niet zomaar binnen een paar dagen geregeld is en de regels per land verschillen.

No Comments