Wat kan wel? – rouwbezoek –

We geven graag informatie en inspiratie mee. Hoe beter dat te doen dan door kort en bondig antwoord te geven op vragen die leven onder feitelijk iedereen. We merken dat mensen het vaak moeilijk vinden om vragen rondom de dood te stellen, maar het is toch een actueel onderwerp. Dus gaan wij pro-actief aan de slag met het beantwoorden van vragen waarvan wij denken dat ze op dit moment veel voorkomen.

We denken niet graag in beperkingen, dus…

Wat kan er wél?

Als we met de uitvaartondernemer de wensen voor de uitvaart hebben doorgenomen (lees hiervoor ook ‘Wat kan wél – het regelgesprek –) is het vaak zo dat we nog op rouwbezoek gaan. Een of meerdere avonden kunnen we dan bij een dierbare zijn, om stapje voor stapje steeds een beetje verder in het proces van afscheid nemen te komen. Maar stel iemand is overleden aan corona? Hoe zit het dan? En mogen we nog wel samen komen in een rouwkamer?

Kortom: kunnen we nog op rouwbezoek tegenwoordig?

Het kort en bondige antwoord is JA! Rouwbezoek is gewoon mogelijk.

We herinneren ons nog de situatie van maart 2020, met de eerste virusuitbraak wisten we nog heel weinig van het virus zelf, de besmettelijkheid en hoe daarmee om te gaan. Gevolg: geen rouwbezoek, geen persoonlijk afscheid, de kist werd meteen gesloten op het moment dat iemand aan corona bleek te zijn overleden.

Al vrij snel werd echter duidelijk dat het virus maar enkele uren, eerst dachten we 48 uur, maar dat bleek later 24 uur, overleefd. Na 24 uur is er dus geen besmettingsgevaar meer en kan er gewoon rouwbezoek plaatsvinden, mag een dierbare aangeraakt worden en kan een afscheid plaatsvinden zoals gewenst is. Het is dus wel zo dat niet gelijk de eerste dag rouwbezoek kan plaatsvinden omdat onze verzorgers altijd 24 uur moeten wachten met verzorgen. Daarna is alles zoals we dat gewend zijn, mogelijk.

Hiervoor gelden uiteraard wel nog de bekende overige maatregelen: was de handen, houdt 1.5m afstand én draag een mondkapje. Onze afscheidskamers in ‘t Sterrenhuys zijn bijvoorbeeld voorzien van desinfect en zijn heel ruim van opzet. Hierdoor is het mogelijk, en toegestaan, om met maximaal 12 personen tegelijkertijd samen in de rouwkamer te zijn.  Verder vinden er op dit moment geen meerdere rouwbezoeken tegelijkertijd meer plaats.

Wel hebben wij, naar aanleiding van de aanscherpingen van 20 januari jl wat aanpassingen gedaan in de tijden van het rouwbezoek. Zo is het mogelijk om al laat in de namiddag het rouwbezoek te plannen in plaats van enkel in de avond. We hebben immers minimaal tot 9 februari te maken met een avondklok. Door eerder op de dag rouwbezoek mogelijk te maken zorgen we ervoor dat iedereen op tijd weer naar huis kan.

Wist u dat het ook mogelijk is om rouwbezoek in ‘t Sterrenhuys te plannen als de uitvaart door de uitvaartverzekering wordt verzorgd?

Wilt u nog meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

No Comments