Wat kan wel? – het afscheid –

We geven graag informatie en inspiratie mee. Wat er wel en niet mag rondom overlijden en de uitvaart is vandaag de dag een actueel en veranderlijk onderwerp. Dat bleek des te meer op 20 januari jl waar ook voor de uitvaartbranche de aanscherping van de maatregelen gevolgen hadden. Als er al veel vragen waren, zijn dat er nu nóg meer!  Dus gaan wij pro-actief aan de slag met het beantwoorden van vragen waarvan wij denken dat ze op dit moment veel voorkomen.

We denken niet graag in beperkingen, dus…

Wat kan er wél?

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet er veel geregeld worden. Dat doe je samen met de uitvaartverzorger van jouw keuze, die jullie stapje voor stapje begeleidt. (lees hiervoor ook ‘Wat kan wél – het regelgesprek –) Daarnaast kan het zijn dat jullie ervoor gekozen hebben om nog op rouwbezoek te gaan (dat kan nog gewoon; lees hiervoor Wat kan wel – rouwbezoek –)) Maar het afscheid zelf, de dag van de uitvaart is een moment waar je in die dagen heel erg naar toe leeft en het moment dat je definitief afscheid neemt is wat we ons meestal het beste herinneren. Dat wil je dus zo mooi mogelijk maken. Maar kunnen we nog een afscheidsceremonie houden? En hoe maak je er toch een mooi afscheid van?

Kortom: Kunnen we nog een afscheidsceremonie houden?

Het kort en bondige antwoord is JA! We kunnen samen een hele mooie afscheidsceremonie houden.

De de dag van de uitvaart, de afscheidsceremonie is wel één van de meest aan verandering onderhevige momenten horend bij een overlijden. Dat is omdat er vaak veel mensen bij aanwezig zijn, en dat nou juist op het moment is wat niet gewenst is. Maar aan de andere kant bestaat ook nog de menselijke zienswijze waardoor terughoudend is omgegaan met het teveel en vaak beperken van het aantal personen dat toegestaan is op een uitvaart.

Tijdens het allereerste begin van de virusuitbraak werd een heel heftig besluit genomen en was er inderdaad weinig tot niks mogelijk. Naarmate er wat meer inzicht kwam in het virus werd dat al snel aangepast en kwamen we uiteindelijk in wat ruimere situatie , namelijk op maximaal 100 aanwezigen mits aan de 1.5m voldaan kon worden. In de praktijk kwam dat vaak uit op ongeveer 50 tot 75 personen. Daarnaast werd, ondanks de horecasluiting, erkend dat de koffietafel een belangrijk onderdeel van de uitvaart is en daarmee van het rouwproces en werd een koffietafel weer toegestaan met de kanttekening dat deze alleen mocht plaatsvinden op de plek waar de uitvaart had plaatsgevonden.

Deze situatie heeft enkele maanden geduurd en werd voor het eerst pas weer aangepast afgelopen 20 januari 2021. Met de opkomst van de britse variant van het corona-virus werden nieuwe aanscherpingen afgekondigd waaronder ook het terugbrengen van het aantal personen dat bij een uitvaart aanwezig mag zijn van 100 naar maximaal 50 personen.

Inhoudelijk, dus de afscheidsceremonie zelf, zijn er geen beperkingen behalve dat binnen de afscheidslocatie een mondkapje gedragen moet worden. We kunnen dus nog steeds, op dezelfde manier als dat we dat anders zouden hebben gedaan, een ceremonie vormgeven. We kunnen dat alleen met minder mensen doen. Ook kan er nog gewoon een koffietafel plaatsvinden.

We zien dat op de grotere afscheidslocaties een oplossing geboden wordt voor de mensen die niet aanwezig kunnen zijn in de vorm van een live-stream. Hierdoor kunnen mensen die niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart toch meekijken, zij het via de computer of telefoon. Het is natuurlijk anders, het is wellicht niet ideaal, we hadden het natuurlijk graag anders gezien. Maar het is in ieder geval een mogelijkheid….verder is het aan ieder persoonlijk of hij/zij daarvan gebruik wilt maken.

Ook in ‘t Sterrenhuys hebben wij natuurlijk aanpassingen moeten doen, om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden. Dat betekent dat wij een afscheidsceremonie niet meer met 50 personen maar met maximaal 35 personen laten plaatsvinden. Het is daarnaast wel mogelijk gebruik te maken van een livestream, wij bieden die helemaal gratis aan!

Wist u dat het ook mogelijk is om de uitvaart en de afscheidsceremonie in ‘t Sterrenhuys te laten plaatsvinden als de uitvaart door de uitvaartverzekering of een andere uitvaartonderneming wordt verzorgd?

Wilt u nog meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

No Comments