Wat kan wel? De thuisopbaring

Als er al veel vragen waren rondom overlijden, zijn dat er nu nóg meer! Dus gaan wij pro-actief aan de slag met het beantwoorden van vragen waarvan wij denken dat ze op dit moment veel voorkomen.

We denken niet graag in beperkingen, dus we hebben het liever over wat er wél nog kan.

Wat kan er wél?

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet er veel geregeld worden. Dat doe je samen met de uitvaartverzorger van jouw keuze, die jullie stapje voor stapje begeleidt. (lees hiervoor ook ‘Wat kan wél – het regelgesprek –) Daarnaast moet er al vrij snel een keuze gemaakt worden om iemand thuis, in het uitvaartcentrum of niet op te baren. (meer hierover in: Wat kan wel – rouwbezoek –)) Nu zitten we op dit moment in een bijzondere situatie omdat we maar 1 persoon per dag thuis mogen ontvangen. Maar wat nou als je eigenlijk wilt dat een dierbare thuis wordt opgebaard?

Kortom: Kan een dierbare nog thuis opgebaard worden?

Het kort en bondige antwoord is JA! U kunt nog steeds kiezen voor een thuisopbaring.

Bij een thuisopbaring komen medewerkers van het uitvaartbedrijf (in de meeste gevallen) bij u thuis de overledene verzorgen en plaatsen zij de koeling. Dat kan één persoon niet alleen, daar zijn altijd 2 medewerkers voor nodig. Maar, u mag eigenlijk maar 1 persoon buiten uw huishouden per dag thuis ontvangen. Gelukkig zijn medewerkers die voor de verzorging zorgen uitgezonderd van de 1-persoonsregel. Zij tellen dus niet mee en mogen met 2 personen zorgdragen voor het plaatsen van de koeling en het verzorgen van een dierbare.

Natuurlijk doen we dat niet zomaar, ook al geldt er een vrijstelling. Onze medewerkers zullen ten alle tijde zoveel mogelijk afstand proberen te bewaren en dragen altijd een mondmasker. Mocht het zijn dat de ruimte erg klein is kan het zijn dat ze u zullen vragen even wat ruimte te maken en zullen zij de verzorging zonder aanwezigheid van familie voortzetten. Alles rondom een overlijden is mensenwerk, en dat willen we ook zo lang en zo goed mogelijk blijven waarmaken. Hierbij zullen we samen ervoor moeten zorgen dat we elkaar de ruimte geven.

Het is wel belangrijk dat u er rekening mee houdt dat als mensen thuis afscheid willen komen nemen, hier geen vrijstellingen voor zijn. Dat betekent dus dat (ten tijde van het schrijven van dit artikel) ook hiervoor de regel geldt dat maximaal 1 gast per dag ontvangen mag worden thuis.

En wat als iemand is overleden aan corona? Ook dan kunt u nog steeds kiezen voor een thuisopbaring. We zullen dan wel eerst minimaal 24 uur moeten wachten met de verzorging en het thuis opbaren. Dat betekent dat indien iemand overlijdt aan corona hij of zij eerst naar het uitvaartcentrum gebracht wordt waar na 24 uur de verzorging plaatsvindt. Daarna zal er een afspraak gemaakt worden om hem of haar naar huis te brengen.

Meer in de serie ‘Wat kan wel’:

Het regelgesprek – Rouwbezoek – Het afscheid

Wilt u nog meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

No Comments