Wat als de familie bepaalde personen niet op de uitvaart wilt

Het is natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar  boosheid of irritaties komen bij de beste families voor. Als uitvaartleider heb je hier regelmatig mee te maken. Je krijgt namelijk een intieme kijk in iemands leven, en daarmee ook op de minder mooie kanten.  En die kunnen soms bepalend zijn voor de sfeer en beleving van een uitvaart. Wanneer de overledene zelf bepaalde mensen niet op zijn uitvaart wilde, is dit natuurlijk vrij duidelijk. Maar het is vooral lastig als het tussen sommige nabestaanden niet botert. Hier probeer je als uitvaartleider in te bemiddelen maaar het kan zijn dat de emotie heel diep zit en het beter is om de uitvaart zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Onenigheid

Onenigheid kan allerlei vormen aannemen; van mensen die elkaar niet willen zien op de uitvaart tot ruzie over de invulling. Daarom is het ook belangrijk om wensen van tevoren kenbaar te maken, zodat dit altijd duidelijk is. Gelukkig wordt het zelden echt vervelend. Vaak is het voldoende om bepaalde mensen niet naast elkaar te zetten. Daarnaast wint de redelijkheid bijna altijd. Zo zullen sommige bezoekers zelf op de achtergrond blijven wanneer ze weten dat het niet door iedereen wordt gewaardeerd dat ze er zijn, of vinden nabestaanden een compromis.

Samenbrengen

Soms kan een uitvaart ook helpen om mensen juist weer bij elkaar te brengen. Vaak is het voor het eerst in tijden dat nabestaanden weer samen moeten werken. Ze willen namelijk wel een mooie uitvaart voor de overledene. Verdriet kan soms een heelmeester zijn. Niettemin moet je als uitvaartbegeleider beseffen dat een uitvaart natuurlijk niet zaligmakend is. Dit werkt meestal alleen als er geen grote problemen zijn, of als sommige familieleden elkaar gewoon uit het oog zijn verloren. Zo was er laatst een familie waarvan de kinderen over de hele wereld waren uitgewaaierd. Die zagen elkaar voor eerst weer bij de uitvaart. Het was mooi om te zien hoe zij herinneringen ophaalden en weer met elkaar in contact kwamen. Ik weet zeker dat, dat zo is gebleven.

Wensen van tevoren vastleggen?

Wilt u voorkomen dat nabestaanden moeilijke beslissingen moeten nemen als u bent overleden? Leg dan hier uw uitvaartwensen alvast vast.

No Comments