18 Mar Verkeersregels voor de rouwstoet
Ken jij de verkeersregels rondom een rouwstoet in het verkeer?
Je ziet het niet meer heel vaak maar tot nog niet zo lang geleden was het heel normaal om in stoet van (meestal) de kerk naar de begraafplaats te gaan. Met name door de opkomst van crematoria is dat veel minder geworden, maar het is natuurlijk ook mogelijk om als familie samen met de rouwwagen vanuit het uitvaartcentrum naar het crematorium in stoet te rijden. Opvallend is echter dat weinig verkeersdeelnemers weten wat de regels rondom een rouwstoet in het verkeer zijn.
Ontstaansgeschiedenis van de rouwstoet
Sinds mensenheugenis worden overledenen gedragen of vervoerd naar hun laatste rustplaats. De kist gaat altijd met het voeteneinde in voorwaartse richting. Zo kan de geest zogenaamd de weg niet meer terug vinden. Dit is onveranderd gebleven maar met name het gebruik van de koets vanaf de 16e eeuw heeft veel veranderd. Dit ‘staatievervoer’ heeft zich ontwikkeld tot de huidige rouwstoet.
Gaan we in een stoet naar het crematorium of begraafplaats?
Het komt regelmatig voor dat onze rouwwagen hard moet remmen omdat een andere weggebruiker voorrang neemt. Ook zien we vaak dat een rouwstoet die duidelijk herkenbaar als rouwstoet is, doorkruist wordt door andere weggebruikers. Naast ge grbuikelijke ergernis levert dat ook onveilige situaties op en dat willen we natuurlijk voorkomen.
Weggebruikers kennen de regels omtrent een rouwstoet niet.
Uit onderzoek van Nuvema is gebleken dat weggebruikers de regels niet goed kennen omdat ze niet dagelijks een rouwwagen met stoet tegenkomen. Dus we zetten ze hier op een rijtje:
Verkeersregels voor de rouwstoet
- Op een gelijkwaardige kruising hebben volgauto’s van een rouwstoet altijd voorrang ongeacht uit welke richting ze komen of naar welke kant ze afslaan.
- Bij een zebrapad moeten voetgangers en gehandicaptenvoertuigen voorrang verlenen aan een naderende rouwstoet voordat ze oversteken.
- Bussen moeten bij het verlaten de bushalte zowel binnen- als buiten de bebouwde kom voorrang verlenen aan een van achteren naderende rouwstoet.
Geen voorrang voor rouwwagen
Wanneer er sprake is van een kruispunt met verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden gelden de algemene verkeersregels en mag een rouwstoet doorkruist worden door ander verkeer. Dat geldt ook bij rotondes, uitritten en invoegstroken. Voor de rouwwagen die de stoet leidt gelden altijd de normale verkeersregels. De regels voor stoet gelden pas nadat de rouwauto is gepasseerd.
Wel of geen rouwstoet vormen?
Aangezien voorrang in het verkeer een kwestie van geven en nemen is door de weggebruikers en het voor de bestuurders van de volgwagens ook niet alledaags werk is, raden wij de nabestaanden aan geen stoet te vormen als we verwachten in bepaalde gevaarlijke verkeerssituaties te geraken. Er zijn redenen te bedenken om wel, of juist niet voor een rouwstoet te kiezen
Drie redenen om er wel voor te kiezen:
1) Als eerbetoon aan de overledene een indrukwekkende stoet vormen
2) Het geeft een “samen” gevoel
3) Niet iedereen weet de weg naar crematorium of begraafplaats
Drie redenen om er niet voor te kiezen:
1) Sommige medeweggebruikers hebben geen boodschap aan een rouwstoet
2) Er kunnen daardoor gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan
3) De bestuurders van de volgwagens zijn emotioneel en nemen daardoor andere beslissingen in het verkeer
Hoe kun je het beste een rouwstoet vormen?
Maak de rouwstoet herkenbaar door vlaggetjes of linten, voer altijd dimlicht, let altijd op de instructies van de uitvaartleider. Nuvema schreef er een artikel over op hun website met tips over het vormen van een rouwstoet.
No Comments