Veelgestelde vragen

Wij hebben een verzekeringspolis bij DELA. Moeten wij onze uitvaart ook door DELA laten regelen?

Nee. In Nederland is iedereen vrij om te kiezen voor de uitvaartverzorger waar hij/zij zich het prettigst bij voelt, ongeacht de verzekering. Als je kiest voor een eigen uitvaartondernemer krijg je voor de dienstenpolis een vast bedrag uitgekeerd van Dela. Wij kunnen je hier vooraf over informeren.

Wat kost een uitvaart?

De meest gestelde en meest moeilijke vraag om te beantwoorden. De kosten van een uitvaart hangen helemaal af van de wensen voor de uitvaart. Kies je voor een begrafenis of crematie? Welke uitvaartkist wil je? Is er een koffietafel? Voor hoeveel personen? Bovendien verschillen de graf- of crematiekosten per gemeente.

Wil je weten wat de kosten van jouw uitvaartwensen zijn? Vul dan hier jouw wensen in, dan sturen wij binnen 24 uur een gespecificeerde kostenopgave.

Wat moet geregeld worden direct na een overlijden?

Waarschuw de huisarts of dienstdoende arts (In ziekenhuis of verzorgingshuis wordt dit door de medewerkers daar geregeld). Neem daarna contact met ons op voor het overbrengen van de overledene naar ons uitvaartcentrum. Geef aan de verzorgers de papieren van de arts en eventueel al kleding mee. Wij maken vervolgens een afspraak om de uitvaart verder met jullie te regelen. Bekijk ook al eens de stappenlijst bij overlijden voor meer informatie.

Mag ik helpen bij de laatste verzorging?

Dat mag zeker! Je mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en aankleden.  Je kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Als je er graag bij wilt zijn of wilt meehelpen geef dit dan aan op het koment dat het overlijden aan ons wordt doorgegeven. We maken dan samen een afspraak wanneer we de laatste verzorging in ons uitvaartcentrum zal plaatsvinden.

Hoeveel tijd hebben we om de uitvaart te regelen?

De uitvaart moet plaatsvinden niet eerder dan 36 uur na overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden. Bij het eerste regelgesprek worden de belangrijkste zaken vastgelegd, zoals de plaats en dag van de uitvaart. Ook maken wij dan samen een planning voor de verdere invulling.

Wanneer is een thuisopbaring mogelijk?

In de meeste gevallen kan de overledene thuis worden opgebaard. Praktisch gezien moeten we even rekening houden met de toegankelijkheid van de woning en de plek binnen huis waar de opbaring zal plaatsvinden. We bekijken dit dus altijd even samen en zullen er alles aan doen om het mogelijk te maken. Een thuisopbaring geeft de mogelijkheid om op je eigen manier en in je eigen tempo afscheid te nemen. Wij zorgen voor een koeling en eventueel andere materialen die nodig zijn voor de thuisopbaring.

Kan ik mijn uitvaartwensen van te voren al vastleggen?

Ja, dit raden wij zelfs aan. We hebben hier een speciaal wensenboekje samengesteld genaamd “mijn uitvaartwensen” . Dit kan gratis en vrijblijvend gedownload worden. Klik hier voor het wensenboekje!

Kan ik laten vastleggen wie mijn zaken moet behartigen na mijn overlijden?

Ja, dit kan o.a. via een wilsbeschikking of via de notaris. In ons boekje “mijn uitvaartwensen”, te downloaden op onze website, kun je dit ook vastleggen. Voor het wensenboekje klik hier.

Ik heb geen nabestaanden, wat nu?

Het is belangrijk om iemand te benaderen die de uitvaart volgens jouw wensen wil regelen. Dit hoeft niet perse familie te zijn. Je kunt dit eventueel vastleggen via de wilsbeschikking maar beter is het om dit vast te leggen bij een notaris i.v.m. de financiële afhandeling achteraf.

Wat gebeurt er met de as van een overledene?

De as van de overledene moet wettelijk 1 maand bewaard blijven in het crematorium. In deze periode ontvangen de nabestaanden uitgebreide informatie van het crematorium over de mogelijke asbestemmingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verstrooiing of plaatsing in een urnenwand maar ook sieraden kunnen gevuld worden met as van de overledene.

Hoe weet ik of er al een graf is gekocht of gehuurd?

Als je twijfelt kun je het beste contact opnemen met de beheerder van de betreffende begraafplaats. Dit kan de parochie of de gemeente zijn.

Kan ik mij beter wel of niet verzekeren voor mijn uitvaart?

Een uitvaart wel of niet verzekeren is afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd en financiële middelen. Hoe jonger je bent bij het afsluiten van de polis hoe goedkoper de maandelijkse premie zal zijn. Op oudere leeftijd instappen kan duur uitvallen en de totale inlegsom kan dan zelfs de kosten van de daadwerkelijke uitvaart overstijgen.

Heb je de beschikking over voldoende financiële middelen om een uitvaart te betalen, dan is verzekeren niet per sé nodig. Deelname aan ons uitvaartspaarplan is dan wellicht een optie om een gedeelte van het spaargeld te reserveren voor de uitvaart en vrij te stellen van belastingheffing in box 3.

Mogen sieraden om blijven tijdens een crematie?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Als je de sieraden om wilt laten, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht waarvan de opbrengt aan goede doelen wordt gedoneerd. Dit geldt voor alle crematoria in Nederland.