Financieel ontzorgd

Wil je niet dat nabestaanden zich zorgen hoeven te maken over de uitvaartkosten?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er later voldoende financiële middelen zijn om de uitvaart van te betalen. Welke manier voor jou het beste is, hangt af van je wensen en bijvoorbeeld hoeveel vrijheid je wilt hebben in de keuzes die ooit gemaakt moeten worden.

We maken onderscheid in de volgende keuzes:

 • Zelf sparen voor de uitvaart op een eigen rekening

 • Sparen via het Uitvaartspaarplan (periodiek of in één keer)

 • Verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij

 

We leggen optie 2 en 3 verder uit!

uitvaartkosten

Mogelijkheden in verzekeren

In Nederland kennen we 2 type uitvaartverzekeringen:

 • Kapitaalverzekering
 • Dienstenverzekering

 

Met een kapitaalverzekering verzeker je je voor een bepaald geldbedrag. Met deze verzekering ben je het meest vrij in je eigen keuzes. Je mag het geldbedrag bij elke uitvaartondernemer naar keuze besteden aan hoe je de uitvaart ook maar vorm wilt geven. Je bent gegarandeerd van een bepaald bedrag dat volledig wordt uitgekeerd en daarover mag je geheel vrij beschikken.

Met een Dienstenverzekering verzeker je je voor bepaalde onderdelen van een uitvaart. Hierbij kun je denken aan de eerste verzorging, de rouwwagen, rouwbrieven, een annonce in de krant en de crematie.  Omdat in deze verzekering specifieke onderdelen zijn benoemd kan het zijn dat als je wensen in de loop van de jaren veranderen deze niet meer aansluiten bij je polis. Als je dat tussentijds niet aanpast heb je jarenlang voor een polis betaald die niet vergoed wat je eigenlijk wilt en moeten nabestaanden alsnog bijbetalen.

Daarnaast hanteert elke uitvaartverzekering eigen regels met betrekking tot vergoedingen voor onderdelen binnen de polis die je niet gebruikt. Het kan dus gebeuren dat je weinig of niets vergoed krijgt als je rouwbrieven in de polis hebt maar deze niet worden gestuurd. Nogmaals, voor elke uitvaartverzekeraar gelden andere regels hierover.

Vaak is een dienstenverzekering qua premie iets goedkoper dan een kapitaalverzekering, maar het kan zijn dat je minder keuzevrijheid hebt. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat het beste bij jou past.

Mocht je hier advies bij nodig hebben kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Welke uitvaartverzekeraar kies ik?

In Nederland zijn er verschillende uitvaartverzekeraars. Het belangrijkste verschil is of ze wel of niet ook een eigen uitvaartbedrijf hebben. Oftewel, is het een volledig onafhankelijke verzekeraar of is het een verzekeraar met een eigen uitvaartbedrijf en uitvaartlocaties?

Bij een onafhankelijke uitvaartverzekeraar kies je dus zelf voor een uitvaartondernemer, er wordt je niets verplicht. Bij een verzekeraar met een eigen uitvaartbedrijf is het meestal zo dat ze zelf de uitvaart ook zullen regelen. Makkelijkste voorbeeld is DELA en MONUTA. Een polis bij deze uitvaartverzekeraars zal ertoe leiden dat bij overlijden een medewerker van het uitvaartbedrijf van DELA of MONUTA ook de uitvaart zal regelen en verzorgen.

Maar wat als je dat niet wilt? In Nederland heb je bij elke uitvaartverzekering een vrije keuze voor een uitvaartbedrijf. Heb je echter een polis bij DELA of MONUTA met een dienstenverzekering, dan keren zij een vast bedrag uit dat zij (meestal) gelijkstellen aan hun kostprijs van de uitvaart. (Er wordt bijvoorbeeld vermeld dat je ledenvoordeel kwijt raakt)

Dat betekent niet dat je altijd moet bijbetalen, dat is helemaal afhankelijk van je wensen. Het is wel belangrijk dat je je hierover vooraf goed informeert. Ook hier kunnen we je bij helpen, we vinden het belangrijk dat jij de juiste keuzes maakt. Neem hiervoor dus gerust contact met ons op.

kosten begrafenis
uitvaartkosten

Voordelen van het uitvaartspaarplan

 • Prima mogelijkheid om ook op latere leeftijd nog de financiering van de uitvaart te regelen.
 • Direct beschikbaar zonder gezondheidsverklaring.
 • De garantie dat het geld voor de uitvaart wordt gebruikt.
 • Geen minimumbedrag vereist voor storten. Bijstorten altijd mogelijk.
 • Geen bijkomende (administratie)kosten naast het gestorte bedrag.
 • Jaarlijkse rentevergoeding over het gespaarde kapitaal.
 • Na overlijden kunnen de nabestaanden de inleg gebruiken voor de kosten van de uitvaart.
 • Smeets Uitvaartverzorging handelt de uitvaartnota rechtstreeks af met het uitvaartspaarplan. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een privé-spaarrekening; deze kan namelijk na overlijden tijdelijk worden bevroren.
 • Interessante kortingen als de gehele uitvaart verzorgt wordt door Smeets Uitvaartverzorging.

Hoe werkt het spaarplan?

Heel simpel! In tegenstelling tot deposito’s bij uitvaartverzekeringsmaatschappijen ben je bij ons geheel vrij in de hoogte van je inleg. Je hoeft dus niet direct al een groot bedrag in te leggen. Daarnaast bepaal jij helemaal zelf of, en hoeveel je bijspaart. Ieders financiële situatie is anders dus daar laten we jou ook helemaal vrij in. Ook dat is uniek aan het UitvaartSpaarplan!

Bij overlijden regelen de nabestaanden de uitvaart en wordt het spaartegoed ter hoogte van de uitvaartnota uitgekeerd aan Smeets uitvaartverzorging. Dit is een voordeel te opzichte van een normale privé-spaarrekening waarbij je niet altijd direct de beschikking hebt over het spaartegoed.

kosten begrafenis

Voor het hele gezin

Je kunt naast jezelf ook mededeelnemers inschrijven, bijvoorbeeld je partner en/of kinderen. Je spaart voor elke deelnemer en het spaartegoed is van toepassing op elke deelnemer. Er hoeft dus niet per persoon een bedrag ingelegd te worden. Als één van de deelnemers komt te overlijden ben je helemaal vrij om al dan niet het hele spaartegoed gebruiken voor de uitvaart. Het bedrag dat eventueel over is blijft gewoon staan voor de overige deelnemer(s), en kun je verder sparen. Je blijft dus altijd zelf bepalen hoe en waaraan het opgebouwde spaartegoed wordt besteedt!

Deelnemen

Deelnemen aan het UitvaartSpaarplan doe je door inschrijving middels het inschrijfformulier. Dit kan aangevraagd worden bij Smeets uitvaartverzorging via telefoonnummer 043-6090160 of per email via info@smeetsuitvaartverzorging.nl. Na inschrijving ontvang je een bewijs van inschrijving en één keer per jaar een overzicht van het opgebouwde tegoed. Je betaalt overigens ook geen administratie- of inschrijfkosten als de uitvaart door Smeets Uitvaartverzorging wordt geregeld. Zo blijft jouw spaargeld ook echt jouw geld!

Rentevergoeding

De rente die het UitvaartSpaarplan jaarlijks bijschrijft is gelijk aan de EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), en wordt op de laatste werkdag van het jaar vastgesteld. Het bedrag wordt jaarlijks op 31 december aan het gespaarde bedrag toegevoegd.  In het geval van een negatieve EURIBOR wordt de rente op nul gesteld. Het spaartegoed wordt dus nooit minder. Daarnaast betaal je geen administratiekosten.

Uitvaartspaarplan aanpassen

Uitvaartwensen kunnen gedurende de jaren natuurlijk veranderen. Daarom kan het UitvaartSpaarplan altijd zelf aangevuld worden. Net als prijzen in de supermarkt stijgen ook jaarlijks de uitvaartkosten. Als je twijfelt of nabestaanden voldoende hebben aan het spaartegoed om de uitvaart van te betalen kun je altijd een afspraak maken met één van onze afscheidsbegeleiders of vraag een offerte aan. Uiteraard is het altijd mogelijk een deelnemer later aan de inschrijving toe te voegen.

Beëindigen van het Spaarplan

Het Spaartegoed kan helaas tussentijds niet opgenomen worden. Het UitvaartSpaarplan kan op 2 manieren beëindigd worden, namelijk doordat het gehele spaartegoed wordt aangewend voor de uitvaart en er geen mededeelnemers meer zijn. Of doordat na het voldoen van de uitvaartnota de erven besluiten het tegoed te laten uitkeren. Dit kan alleen als er geen andere deelnemers dan de erven meer op het deelnemerscertificaat staan.

Voordelen voor deelnemers

Als deelnemer aan het UitvaartSpaarplan zijn er een aantal voordelen die Smeets uitvaartverzorging biedt als de uitvaart door ons verzorgd wordt.

Namelijk:

 • 10% korting op de basiscollectie drukwerk
 • 10% korting op het condoleanceregister
 • 5% korting op bloemstukken
uitvaart betalen

Belastingvoordeel

Het saldo van het UitvaartSpaarplan telt als spaargeld en valt in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Echter, als je geld specifiek opzij zet voor de uitvaart geldt er een vrije som. Deze wordt jaarlijks geïndexeerd en is voor 2022 €7.444,-

mooie uitvaart

Risico van een uitvaartspaarplan

Als je het UitvaartSpaarplan afsluit is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Het UitvaartSpaarplan valt niet onder het garantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Om echter voldoende zekerheid te geven aan het tegoed hebben wij het UitvaartSpaarplan ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Hierdoor is het spaartegoed gegarandeerd en volledig onafhankelijk van de bedrijfsvoering van Smeets uitvaartverzorging.

Wensen ook vastleggen? Bekijk dan eens ons wensenboekje! Hierin kun je aangeven wat jouw persoonlijke uitvaartwensen zijn, of gebruik het als een leidraad.

Beelden zeggen soms meer dan woorden