Uitvaartfabels uitgelegd! #1 ‘Ik heb een uitvaartverzekering dus ik heb alles geregeld’

Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Dat aantal neemt de laatste jaren wel iets af. De meest voorkomende reden voor het hebben van een uitvaartverzekering is dat men hun nabestaanden niet wilt opzadelen met hoge kosten. Ter bescherming van nabestaanden dus.

Doodgaan, en daarmee de uitvaartverzekering, is echter iets waar wij Nederlanders liever niet over praten. Een uitvaartverzekering wordt daardoor meestal afgesloten en weinig tot niet meer naar om gekeken. Is dat wel zo slim?

Praktijkvoorbeeld:

Tante Truus komt te overlijden. Zij heeft een uitvaartverzekering in de vorm van een natura-polis, een zogenaamde pakketverzekering. Tante Truus genoot van het leven in het nu en wilde het dan ook liever niet hebben over haar uitvaartwensen. Onder het mom van ‘Ik ben er dan toch niet meer’ liet ze de keuzes aan haar man Joop en kinderen Hilde en Peter.

Ome Joop blijkt er veel waarde aan te hechten om een plek te hebben waar hij naar toe kan, iets tastbaars…Waar Peter en Hilde de voorkeur geven aan een crematie. Omdat tante Truus zelf geen voorkeur heeft uitgesproken zorgt de keuze voor begraven of cremeren al voor wat strubbelingen binnen de familie, zeker als blijkt dat de zussen van tante Truus hier ook een mening over hebben. Uiteindelijk weegt de mening van ome Joop het zwaarst en wordt besloten om tante Truus te begraven. De uitvaart wordt geregeld, keuzes worden gemaakt en aan het einde van het gesprek wordt de uitvaartpolis naast de gemaakte keuzes gelegd.
Wat blijkt; de polis voorziet in een crematie met auladienst in één van de crematoria van de verzekeraar. Maar Tante Truus wordt begraven, nadat er een mooie kerkdienst is gehouden.

Wat betekent dat nou concreet: de kosten van kerk en begrafenis vallen niet binnen de polis en worden dus niet vergoed. Dat cremeren en een auladienst wel in de polis zit maar niet wordt gebruikt doet daar niet aan af, het eens is niet inruilbaar voor het ander. Had Tante Truus bij leven haar polis laten aanpassen was niets aan de hand geweest. Maar omdat dat niet is gebeurt wordt alsnog een groot deel van de uitvaartkosten alsnog niet vergoed.

Bovenstaand praktijkvoorbeeld is natuurlijk fictief en hier en daar wat kort door de bocht. Maar onze ervaring leert dat we dergelijke situaties nog veel te vaak tegenkomen. Zorg dus dat er tijdens uw leven al gesproken wordt over uw uitvaartwensen én dat uw uitvaartverzekering hierop is afgestemd. Laat u gerust voorlichten zodat uw nabestaanden inderdaad niet voor onnodig hoge kosten komen te staan én u niet aan een verzekering betaald waar u achteraf weinig aan blijkt te hebben.

Wilt u meer info over het vastleggen van wensen? Klik hier. Wilt u dat wij vrijblijvend uw polis toetsen aan de hand van uw wensen? Afspraak maken

 

No Comments