Er kan meer zijn dan een kopje koffie en cake na de uitvaart.  Niet alleen leed delen maar met elkaar eten en drinken kan troost geven en de kracht om verder te gaan en het leven weer op te pakken.

 

Oud Limburgs ritueel

Eten en drinken na de uitvaart gaat tot heel ver terug in de geschiedenis en is vrijwel in alle religies geen onbekend ritueel. In Limburg was het vroeger gebruik dat de buren waakten bij de overledene in het sterfhuis en daar de rozenkrans baden en daarbij getrakteerd werden op koffie, vlaai, bier en brandewijn.

 

De koffietafel in vroeger tijden

Op de dag van de uitvaart droegen de buren de overledene naar de kerk en begraafplaats en werd ondertussen de maaltijd klaargemaakt in het huis van de overledene. Als de taak van de “dragers”er op zat, werd naar het café gegaan om de “dode “te herdenken. Vroeger werd de koffietafel altijd thuis gehouden, behalve als er te weinig ruimte was ging men naar een zaal of café.

 

Is een koffietafel overal gebruikelijk?

Met name in Noord-Brabant en Limburg zijn koffietafels gebruikelijk. Daarnaast kent ook het Bergse land een rijke traditie aan koffietafels. Deze bestond, in tegenstelling tot de nederlandse koffietafels, tenminste uit Krentenbrood of roggebrood, zoet beleg en vaak rijstebrij of kwark. Traditioneel werd de koffie uit een tinnen kraantjespot ingeschonken.

Koffietafels tegenwoordig

Samen eten en drinken na de uitvaart met familie en vrienden is niet alleen een weerzien of reünie, maar ook het samen verwerken van verdriet. Wat we steeds meer zien is dat de koffietafel de functie van samenbrengen en saamhorigheid terugbrengt, alleen in een ander, moderner, jasje. De ouderwetse plak cake en kop koffie maakt plaats voor een heerlijke themalunch vergezeld van een lekker glas bier of wijn. Er mag immers een leven gevierd worden.

 

Mogelijkheden bij Smeets Uitvaartverzorging

Wij begrijpen dat een koffietafel een fijne mogelijkheid is om samen met familie en vrienden terug te blikken op een mooi leven waar zojuist afscheid van is genomen.

Wij helpen u dan ook graag bij het plannen van de koffietafel.

Wat zijn uw wensen en welke locatie heeft de voorkeur? Samen met u plannen we de koffietafel zoals u hem graag wenst. Uiteraard kunnen wij uit ervaring ook een aantal locaties aanbevelen.

Laat u door ons gerust adviseren over locaties en de mogelijkheden.