18 Mar Tips voor een mooi afscheid in kleine kring – #1
Met de komst van het corona-virus ging er een streep door veel van de dingen die we gewend zijn te doen. Tijd om te herijken, want wat we deden kunnen we niet of gedeeltelijk niet meer doen. Dat betekende in het voorjaar van 2020, tijdens de 1e golf, dat uitvaarten nog maar met 30 personen mochten plaatsvinden. Later werd dat uitgebreid onder een aantal voorwaarden zoals de 1.5 regel. Feit is dat corona een blijvende invloed en verandering heeft op hoe wij afscheid van een dierbare (kunnen) nemen. Dat we met minder mensen bij een afscheid aanwezig mogen zijn betekent echter niet dat we niet op een mooie en betekenisvolle manier afscheid kunnen nemen. Een mooie uitvaart wordt niet gedefinieerd door hoeveel mensen in de zaal of kerk zitten maar door hoe we het afscheid vormgeven en wat dit betekent voor de nabestaanden, ook voor hun rouwverwerking.
Maar hoe doe je dat? Een afscheid mooi vormgeven in kleine kring?
Bedenk dat, zeker als je in een kleiner gezelschap afscheid neemt, de plek en de setting waarin je afscheid neemt veel belangrijker wordt omdat er meer nadruk op komt te liggen. Het neemt een groter deel in van de totaalbeleving van het moment. Neem dus altijd ook even de tijd om te bedenken waar je de uitvaart wilt laten plaatsvinden. Wij besteden hier in ‘t Sterrenhuys bijvoorbeeld veel aandacht aan.
Het levensverhaal delen kan hele mooi zijn, zeker omdat normaliter niet iedereen die aanwezig is de overledene zijn hele leven heeft gekend. Dus er zitten leuke, mooie, grappige feiten in die nieuw zijn voor mensen. Maar als je met 20 personen, bestaande uit familieleden en hele goeie vrienden afscheid neemt wordt zo’n levensverhaal al wat moeilijker om voor iedereen boeiend te maken. Iedereen kent de verhalen en de feiten namelijk al. Sterker nog, waarschijnlijk een niet gering deel van de aanwezigen heeft die verhalen dan 2 dagen eerder verteld aan de uitvaartleider die het verhaal deelt.
Wat kun je dan wel doen om toch herinneringen op te halen en stil te staan bij iemands leven?
We delen de komende tijd een aantal manieren om in kleine kring, groots afscheid te nemen.
#1. Maak een Memory board
De mooiste herinneringen komen vaak aan de hand van foto’s die we terugkijken. ‘Ach ja, weet je nog toen……en daar komt het hele verhaal’. Waar we het vaak moeilijk vinden om vanuit het niets over iemand te vertellen gaat dat al veel makkelijker als we een concreet voorbeeld hebben en het verhaal daaromheen kunnen vertellen. Je zoekt natuurlijk de foto uit met het mooiste/leukste/fijnste/ergste verhaal om te delen.
Dit draagt ook bij aan de inhoud van de uitvaart zelf en de verhalen die gedeeld worden. Voor de toehoorders maakt dit fijn en interessant om naar te luisteren waardoor iedereen geboeid blijft en de tijd vliegt. Het is namelijk belangrijk dat de inhoud van een uitvaart interessant is voor iedereen, zo houdt je de aandacht en verleng je de spanningsboog van de aanwezigen.
De mooiste verhalen zijn ook altijd de verhalen die door naasten zelf worden gedeeld. Maar veel mensen vinden het best spannend om in het openbaar te spreken. Doordat het afscheid in kleine kring én onder vrijwel alleen bekenden plaatsvindt wordt er al een beetje een barrière weggenomen. Maar hoe schrijf je die speech, en wat als het niet goed overkomt, waar moet ik over vertellen? Ook hier geef je handvaten mee door iedereen zijn eigen foto mee te laten nemen en daar hun eigen verhaal over te laten delen. Zo ontstaat een informele sfeer waarin de mooiste momenten die meegemaakt zijn gedurende een leven weer naar voren komen. Door samen te delen ontstaat tegelijkertijd om mooie verbintenis die zeker in een tijd van fysieke afstand bijdraagt aan een mooi afscheid.
Het maken van een Memory board is één van de vele dingen die we kunnen doen om een klein afscheid toch heel mooi te maken. Het is enkel op een andere manier vorm en inhoud geven. We helpen hier graag bij!
Volgende week maandag delen we tip 2!
Meer informatie over corona en uitvaarten is hier te vinden.
Voor meer van onze blogs klik hier.
No Comments