Tip 3; gebruik persoonlijke voorwerpen

Vandaag tip nummer 3 om een afscheid in kleinere kring toch heel mooi en persoonlijk te laten zijn. Voor veel mensen is het moeilijk om out of the box te denken, zeker als het aankomt op iets zo gevoelig en emotioneel als een uitvaart. De laatste maanden werden we echter gedwongen om de uitvaart zoals we die kennen, een andere invulling te geven. Veel van wat we kennen mocht namelijk niet of met beperkingen.

Dat is natuurlijk even slikken, MAAR….als je loslaat wat je kent, blijkt er heel veel te kunnen.afscheid met persoonlijke voorwerpen

De grootste verandering was wel dat we nog maar met een maximum aantal personen bij een uitvaart mochten zijn. Gedurende 2020 heeft dat gefluctueerd tussen de 15 en 100 personen, waar er normaliter geen restricties los van die uit praktisch oogpunt kenden. Een afscheid in kleine kring dus…met enkel degenen die heel dicht bij de overledene hebben gestaan. Droevig, absoluut! Maar…ook heel mooi! Een klein afscheid kan namelijk heel anders, intiemer..diepgaander misschien zelfs, worden vormgegeven dan een grote uitvaart. Dus ook, of misschien wel juist, met alle beperkingen die er zijn kunnen we een afscheid heel bijzonder maken.

Hoe?

Maak het afscheid eigen door persoonlijke voorwerpen op of rondom de kist neer te leggen

 

Iedereen heeft wel iets. Die lievelingstrui, gekke hoed, tennisracket of voetbal omdat hij/zij dol was op die sport….Iets waardoor iedereen gelijk aan hem/haar moet denken. En vaak hebben de mensen om een persoon heen ieder hun eigen voorwerp wat hem/haar voor hen kenmerkt. En zo heeft ook elk voorwerp dan zijn eigen verhaal, want wat maat het dan dat juist dit je zo aan hem/haar herinnert.

Hoe mooi is het als je die verhalen aan de hand van persoonlijke voorwerpen naar voren kunt laten komen tijdens het afscheid. Geen levensverhaal maar een reis door het leven aan de hand van eigen herinneringen van de aanwezigen. Leg de voorwerpen mooi neer bij de kist en het levensverhaal omsluit als het ware de persoon waar we afscheid van nemen.

Heb ik je weten te inspireren? Lees dan ook eens tip 1 en tip 2 terug!

En…. stay tuned want volgende week delen we weer een nieuwe tip.

No Comments