Stijgende energiekosten werken door in uitvaartkosten

We hebben er allemaal last van, de stijgende energieprijzen. Is het niet doordat ons energiecontract is afgelopen dan is het wel door de flink stijgende prijzen van al het andere. Het brood wordt duurder omdat de bakker torenhoge energiekosten heeft, het vlees wordt duurder omdat de slager niet meer tegen de kosten van de koelingen op kan boksen. Zo werken de stijgende energiekosten ook door in de uitvaartkosten.

De laatste 18 maanden zagen we al sterk stijgende prijzen door schaarste aan bijvoorbeeld hout. Hierdoor werd papier duurder waardoor rouwbrieven en prentjes weer duurder werden, maar ook de uitvaartkisten stegen aan de inkoopkant met flink wat procenten.

 

Crematoria verhogen tarieven

Sinds augustus zien we dat de grote crematoria ‘last’ hebben van de energieprijzen. Je kunt je voorstellen hoeveel gas er gebruikt wordt voor niet alleen een crematieoven, maar ook voor het verwarmen van die grote zalen – de aula’s en horecaruimtes. Maar ook de koelingen voor de mortuaria worden steeds duurder doordat ook de elektriciteit inmiddels ver-vijf-voudigd is. (godzijdank hebben wij nog gewoon ons contract door lopen)

Per augustus en september (en er zijn inmiddels alweer fikse verhogingen gemeld per 1/1/2023) zijn de tarieven voor enkel een crematie of een crematie met afscheidsdienst op meerdere plekken al met €75,- tot €100,- gestegen. In een tijd waar we van alle kanten om onze oren gewapperd worden met stijgende prijzen is dat best pittig.

 

Wat kun je doen om een mooi afscheid te houden zonder over je budget heen te gaan?

We helpen met een paar tips die ervoor zorgen dat je de uitvaartkosten ‘onder controle’ kunt houden. (overigens, omdat wij nog een energiecontract hebben dat doorloopt stijgen onze tarieven voor het mortuarium en ’t Sterrenhuys niet)

  • Bedenk dat je niet álles hoeft te doen

Wat definieert een mooi afscheid? Hoeveel mensen er waren? Die mooie kist? Dat ontzettend groot kiststuk? Bedenk dat je niet op alle fronten hoeft uit te pakken om een mooi afscheid te houden. Pik er één ding uit, dat voor jullie of voor degene waar we afscheid van nemen heel belangrijk of kenmerkend is en doe dat ene héél goed en mooi. Mensen die jullie kennen zullen gelijk de link leggen en dit onthouden juist omdat het zo herkenbaar is.

  • Durf van de gebaande paden af te wijken

Voor een uitvaart ga je naar de kerk of naar een grote crematoriumaula zodat iedereen die dat wil kan komen. Zo hoort het en je kunt mensen natuurlijk niet de mogelijkheid tot afscheid nemen ontzeggen. Dat is zo’n beetje wat we kennen en daarom vaak het eerste waar nabestaanden van uitgaan. Mijn tegenvraag is meestal, met wie was er nog echt contact? Wie kwamen er nog over de vloer? Zijn dat ook die 200 man die jullie verwachten dat komen? Of zijn dat toch minder mensen, voor wie houdt je het afscheid eigenlijk? Veel mensen betekent een grote zaal, veel rouwkaarten en prentjes of een advertentie…En dat zie je terug in de uitvaartkosten.

Maar misschien komen er helemaal niet zoveel mensen. Of misschien vinden jullie het fijner om afscheid te nemen alleen met de mensen die er ook op het laatst nog altijd waren. Misschien kies je dan wel voor een kleinere locatie als ’t Sterrenhuys die gemiddeld €200 tot €300 goedkoper is dan een crematoriumaula. En misschien stuur je dan wel een digitale rouwbrief of spreek je mensen gewoon. Geef je een mooie foto mee aan het einde. Wat als je verder kijkt dan de bekende weg en een andere keuze maakt?

  • Je hoeft niet iedereen voor de koffietafel uit te nodigen

€7.500,-…dat is wat landelijk gezegd wordt dat een uitvaart kost. Jeetje, dat is nogal wat. Maar hoe vaak nodig je 100 man uit voor de lunch? Niet zo vaak toch? Maar na een uitvaart vinden we dat dat moet. Koffie met vlaai en 2 broodjes…ben je zo €1.750 – €2.000 kwijt. Vraag jezelf af of het dat waard is…Mensen die je misschien al jaren niet meer hebt gezien, oud collega’s van 15 jaar geleden. Kennissen via via die het wel zo netjes vinden even te komen. Het hoeft niet. Je mág gerust enkel de inner circle uitnodigen want bedenk dat een groot deel komt voor de uitvaart en uit beleefdheid, niet voor de lunch.

  • Sta open voor alternatieven

Gemiddeld liggen er bij een uitvaart voor tussen de €300 en €1.000 aan bloemen. Van de familie zelf, vrienden, kennissen, clubs en verenigingen die iets sturen…Heel mooi, super lief, want ja wat doe je anders… Je wilt toch iets doen naar de familie. 75% wordt direct na de uitvaart in de kliko gegooid, zeker omdat er steeds meer wordt gecremeerd ipv begraven en een kiststuk leggen de meesten niet thuis op de keukentafel.  Enorm zonde toch! Als familie kun je tegenwoordig ook kiezen voor supermooie zijdestukken. Helemaal hip en van nu, milieubewust en voor enkele tientjes heb je alles geregeld.  Wil je daarna nog iets op een graf leggen kan dat altijd nog met de bloemen die gestuurd worden.

Wil je nabestaanden iets sturen, als hart onder de riem? Bedenk dat het om de boodschap gaat, dat jullie aan hen denken. Een mooie kaart doet dat ook. Of stuur een week na de uitvaart een bloemetje…Alle andere boeketten zijn dan inmiddels verwelkt en zo hebben ze dan toch nog even een mooi vers boeket in huis. Of mail de uitvaartondernemer…wellicht is er iets waar de familie nu niet voor heeft gekozen maar wel graag zou willen en kunnen jullie hen dat aanbieden namens de vriendenclub of vereniging.

  • Kies bewust een uitvaartondernemer die je vertrouwt

Eerlijkheid duurt altijd het langst. Een goeie uitvaartondernemer denkt met je mee en kun je ook eerlijk zeggen wat het budget is. Binnen die grenzen kan hij/zij je exact aangeven wat de mogelijkheden zijn en jullie helpen met het maken van afwegingen.

Daarnaast geldt nog dat het niet zo hoeft te zijn dat je bij je verzekeraar per definitie goedkoper uit bent. Vaak zullen ze aangeven dat als je voor een eigen uitvaartondernemer kiest je ledenvoordeel of bonussen mis loopt. Maar weet dat niet het ledenvoordeel maar gewoon de algehele tarieven de kosten van de uitvaart bepalen. Onze algehele tarieven liggen bijvoorbeeld lager dan die van de gemiddelde uitvaartverzekeraar met een eigen uitvaarttak. Informeer je dus goed en kies bewust, dat kan veel (budget) schelen.

  • Verhoog je budget nu al voor later

Tenslotte kun je natuurlijk ook nu al nadenken over wat de stijgende tarieven betekenen voor het budget dat je nu gereserveerd of verzekerd hebt. Moet daar misschien iets bij? Ben je niet verzekerd en moet je je nu misschien dan maar toch gaan verzekeren? Besef dat stijgende prijzen ook stijgende premies tot gevolg hebben. Kun je er een maandelijkse kostenpost bij hebben of wil je liever flexibel blijven?

Het is belangrijk erover na te denken maar nog belangrijker is je goed laten voorlichten. Bekijk de verschillende mogelijkheden hiervoor hier.

We maken natuurlijk ook graag een afspraak om een en ander op maat uit te werken en toe te lichten. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact op. Bereken ook al eens in onze calculator wat jouw uitvaartkosten zouden zijn!

No Comments