Spreken tijdens een uitvaart

Een toespraak houden op een uitvaart

De eigen herinneringen, de verhalen uit eerste hand zijn vaak de allermooiste! Veel mensen kijken echter op tegen het spreken tijdens een uitvaart, maar met goede voorbereiding en een aantal tips zal het de meeste mensen wel lukken om zijn of haar verhaal te vertellen.

Vooraf wordt er met de familie afgestemd welke bijdrage de uitvaartbegeleider levert tijdens de plechtigheid. Wij zijn van mening dat inbreng van familie of goede vrienden de ceremonie dat mooie extra persoonlijke tintje geeft.

Laat je het over aan de uitvaartbegeleider?

Het komt voor dat de familie aan de uitvaartbegeleider vraagt te willen spreken. Vaak omdat ze het zelf niet kunnen of willen. We gaan dan samen in gesprek, delen verhalen en herinneringen zodat onze afscheidsbegeleiders een mooien tekst in jullie naam kunnen maken.  Natuurlijk is er ook een combinatie mogelijk..Wellicht willen jullie als familie het verhaal door de afscheidsbegeleider laten vertellen maar is er wel een vriend of collega die namens die groep een woordje wil doen.

De hoofdtaak van de uitvaartbegeleider is dan ook om de sprekers en de muziek met elkaar te verbinden zodat er één mooi geheel ontstaat.

5 tips voor een betere toespraak

Wil je zelf een toespraak houden? De volgende tips helpen je om je toespraak te verbeteren

  1.  Begin verrassend

-Begin met een verassende openingszin, het publiek zal verrast zijn en geeft je de aandacht. Daarna zal het makkelijker zijn om je verhaal te vertellen.

  1. Recht je rug

-Sta rechtop, met beide benen op de grond en let op je ademhaling. Laat je schouders ontspannen hangen , probeer ze niet op te tillen.  Als je kortademig wordt, las dan een korte pauze in of neem een slok water kijk het publiek even aan en ga verder waar je gebleven was.

  1. Intonatie en spreeksnelheid

-Spreek niet eentonig, leg accenten en helderheid aan in je stem, spreek rustig zodat alles goed kan doordringen tot het publiek.

  1. Wees niet bang om te falen

-je moet niet denken dat je een prestatie moet leveren, iedereen leeft met je mee en vind het knap dat je daar staat.

-Kijk over de mensen heen als je opkijkt, iemand aankijken kan je van je stuk brengen.

-Huilen mag, niemand kijkt raar op van emoties…

  1. Een goede voorbereiding

-Print de tekst iets groter, dan weet je sneller waar je gebleven bent en het kijkt makkelijker vanachter het spreekgestoelte.

-Er mag best gelachen worden. Jullie kijken samen terug op een mooi leven vol prachtige en leuke momenten.

-Oefen de tekst thuis een paar keer hardop.

-Probeer een speech te beperken tot 600 woorden ( 120 woorden is 1 minuut)

-Grappige en persoonlijke anekdotes zijn ok, maar geef jezelf altijd een bescheiden bijrol.

-Ga er geen opsomming van feiten van maken, en probeer meer over de persoon te vertellen en niet zozeer over de ziekte of reden van overlijden

-Een in memoriam bestaat uit een korte levensloop waar men goed over na moet denken welke boodschap er overgebracht moet worden.

-Overleg ook met andere sprekers; wie vertelt wat , zodat niet hetzelfde verteld wordt.

-Als er vanuit verenigingen behoefte komt om te spreken, bespreek dat ruim van te voren met de familie.

-Laat ook de uitvaartbegeleider je speech van te voren lezen, hij kan je wat tips geven of,  als het spreken niet meer zou lukken, het verhaal voor je afmaken.

-Laat tijdens de toespraak nooit een fotopresentatie lopen, tenzij je daar een verhaal bij heeft. Dat leidt af van wat je vertelt.

-Fotopresentaties worden over het algemeen tijdens muziek gepresenteerd.

-Richt je op het afscheid van de overledene

Tot slot: Laat het heengaan van een dierbare geen ”etalage zijn van jouw kunnen”. De plechtigheid gaat om het afscheid van een dierbare, niet om jou!

 

No Comments