vakantie overlijden in het buitenlandEen uitvaart regelen is vaak al hectisch en emotioneel genoeg. Als een dierbare zich dan ook nog eens in het buitenland bevindt op het moment van overlijden brengt dat extra complicaties met zich mee. In deze blog leggen we u kort en helder uit wat u in een dergelijk geval moet doen, wie u moet bellen en hoe de overledene weer terugkomt in Nederland. Maar ook, waar u rekening mee kunt houden vóór vertrek!

 

Wat moet op het moment van overlijden direct gebeuren

Op het moment van overlijden in het buitenland  komen er veel vragen op u af.

Een aantal belangrijke zaken die u moet weten:

a. Bent u samen op reis en overlijdt uw reisgenoot, meld het overlijden dan direct bij de volgende organisaties:

  • Indien u een reisverzekering heeft, de centrale van de reisverzekering
  • Indien u een uitvaartverzekering heeft, de centrale van de uitvaartverzekering
  • De reisorganisatie waarmee uw reisgenoot eventueel op reis was
  • Als de overledene geen reisverzekering heeft en er geen reisorganisatie betrokken is, neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat

b. Breng andere nabestaanden of familie in Nederland op de hoogte

c. Stel ons, uw uitvaartverzorger in Nederland, op de hoogte. Wij kunnen u begeleiden en informeren gedurende de afhandeling van de zaken in het buitenland.

Als uw naaste alleen op reis is, zal de politie of de reisorganisatie u inlichten, bel dan direct met de alarmcentrale van de reisverzekering.

 

Zaken die op het vakantieadres ter plaatse geregeld moeten worden 

 

Ter plaatse zullen een aantal zaken al geregeld moeten worden, voordat een overledene teruggebracht kan worden naar huis. Het terugbrengen naar huis van de overledene noemen we repatriëren.sterfgeval op vakantie overlijden in het buitenland

Wat moet er allemaal gebeuren:

  • Er moet aangifte van overlijden gedaan worden in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden
  • De gemeente stelt een (internationale) akte van overlijden op, waarmee u alle formele zaken kunt regelen. Met deze akte moet u later ook in de woonplaats van de overledene aangifte doen.
  • Er is een laissez-passez, oftewel een lijkenpas, nodig om het lichaam naar Nederland te vervoeren. Dit wordt ook door voornoemde gemeente verstrekt, of anders door het consulaat of de ambassade.

 

Tenslotte:

Zorg dat u een goede reisverzekering heeft, dan zal er veel uit handen worden genomen en worden de noodzakelijke stappen vergoed en de repatriëring geregeld. Ook zal er door de reisverzekering een regeling getroffen worden met een lokale begrafenisondernemer om het lichaam naar Nederland over te brengen.Is er geen reisverzekering, dan zult u zelf een lokale begrafenisondernemer ter plaatse of in Nederland een officieel repatriëringsbedrijf moeten inschakelen.

 

Vervoer naar Nederland gebeurt per vliegtuig of auto. Wist u dat op Schiphol zelfs een speciaal mortuarium is?  Hier haalt de uitvaartondernemer die u zelf in Nederland heeft ingeschakeld het lichaam op.  Houdt er rekening mee dat de kosten voor repatriëring per vliegtuig al zo’n €9.000 kunnen bedragen.

 

 

Een ondernemer in Nederland kan geen uitvaart regelen in het buitenland, u zult daarvoor altijd een lokale ondernemer moeten inschakelen. Wij zullen de uitvaart hier in Nederland netjes voor u verzorgen.

Heeft u vragen of wilt u contact met ons opnemen? Klik hier