Welke uitvaartverzekeringen zijn er en welke past bij jou?

Steeds meer mensen zijn verzekerd voor hun uitvaartkosten. Veelal verzekert men zich op latere leeftijd om ervoor te zorgen dat nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Anderzijds kan het zijn dat vanaf de geboorte zoon of dochter wordt bijgeschreven op de gezinspolis en vanaf het moment dat ze uit huis gaan die verzekering persoonlijk overgenomen en voortgezet wordt.

Maar moeten we ons eigenlijk wel verzekeren? En als we verzekerd zijn, weten we eigenlijk wel waarvóór we verzekerd zijn en of dat aansluit bij de wensen die we hebben?

 

Wat weet u van uw uitvaartverzekering?

Uit een onderzoek onder 1580 respondenten in de leeftijd van 18 jaar en ouder uitgevoerd in januari 2017 blijken onderstaande kerncijfers:

  • 34% heeft geen idee wat een uitvaart kost.
  • 85% vindt het belangrijk dat nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan.
  • 68% vindt een uitvaartverzekering de beste oplossing om onverwachte kosten te voorkomen.
  • 70% heeft een uitvaartverzekering.
  • 60% hiervan verwacht dat de polis voldoende dekking geeft voor hun uitvaart.
  • 50% van de polissen geeft in werkelijkheid voldoende dekking.
  • 25% heeft niets geregeld.

(volgens onderzoek onder 1580 respondenten, uitgevoerd door NL EYS)

Een uitvaart kost…

Prijzen lopen op dit vlak ontzettend uiteen, uiteraard met name door persoonlijke wensen.

Over het algemeen ligt de prijs van een gemiddelde uitvaart in het geval van een crematie rond de €4.500,- en in het geval van een begrafenis is het sterk afhankelijk van de kosten van grafrechten en grafmonument. Per begraafplaats zijn de kosten van grafrechten namelijk verschillend.  Dit komt dus nog eens bovenop het bedrag van gemiddeld €4.500,-

 

Welke uitvaartpolissen zijn er eigenlijk?

In het kort zijn er 4 verschillende type uitvaartverzekeringen:

naturapolis kapitaalpolis
– verzekeraar vergoed een basispakket aan diensten  – verzekeraar betaald een vast geldbedrag uit
– diensten buiten het pakket worden niet vergoed  – nabestaanden zijn niet verplicht dit geheel aan de uitvaart te besteden
– extra geldbedrag is vaak bij te verzekeren – premie kan in 1 bedrag of in termijnen worden betaald
combipolis natura sommenpolis
– verzekeraar vergoed een basispakket diensten  – verzekeraar betaald een vast geldbedrag uit
 – verzekeraar betaald een aanvullend geldbedrag uit – nabestaanden zijn verplicht dit geheel aan de uitvaart te besteden

Het nieuwste verzekeringsproduct op de markt is de “mijn laatste wens” uitvaartverzekering van yarden, waarbij maximaal de helft van de verzekering  in geld in geval van terminale ziekte eerder uitgekeerd kan worden.  Bijvoorbeeld voor extra thuiszorg.

 

Welke uitvaartpolis past bij mij?

Welke uitvaartpolis bij iemand past is natuurlijk heel persoonlijk, niet iedereen heeft dezelfde uitvaartwensen. Er zijn een aantal handige websites die je kunnen helpen met je keuze{}. Uiteraard is de kapitaalpolis de polis met de meeste keuzevrijheid. Wilt u wel voldoende keuzevrijheid maar u zich er ook van verzekeren dat uw uitvaartwensen tot uitvoer worden gebracht is het uiteraard mogelijk om met de uitvaartonderneming van uw keuze een wilsbeschikking, een zogenaamd uitvaartcodicil, op te stellen.

http://www.keuze.nl/uitvaartverzekering/keuzehulp/
https://www.uitvaartverzekeringabc.nl/
https://besparenmetvergelijken.nl/uitvaartverzekering-vergelijken/beste/

 

Uitvaartkosten worden sterk onderschat

Onderzoek onderschrijft dat de kosten van een uitvaart sterk onderschat worden. Daarnaast zijn er weliswaar steeds meer mensen verzekerd echter is een groot deel van die uitvaartpolissen niet voldoende om de gewenste uitvaart daadwerkelijk te kunnen bekostigen.

 

Twijfelt u of overweegt u een polis af te sluiten?

Heeft u een uitvaartverzekering en twijfelt u over of uw polis aansluit bij uw wensen? Overweegt u zich te verzekeren maar weet u niet welke verzekering bij u past? Neem gerust contact met ons op voor advies! Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.