Natuurbegraven is in de afgelopen jaren een steeds bekender fenomeen geworden. De afgelopen jaren is er echter ook een tegengeluid te horen. Zijn natuurbegraafplaatsen milieuvriendelijk, of lijkt dat alleen zo? Gaat het niet ten koste van de natuurbeleving?
De tegenargumenten gaan vooral over het hebben van een negatief effect op de natuur, en het effect als natuurbegraven op grotere schaal gaat plaatsvinden. De grootste factor is de mate waarin stoffelijk overschot de natuurlijke balans verstoort. Door in een natuurgebied veel lichamen te begraven komen er allerlei stoffen vrij waar het natuurgebied niet aan gewend is.
In 2009 en in 2017 zijn er door Wageningen Environmental Research verschillende grondonderzoeken gedaan op natuurbegraafplaatsen die uitwijzen dat de invloed van schadelijke stoffen vanuit het lichaam in feite verwaarloosbaar is.
Naast dat de lichamen nieuwe natuurlijke stoffen toevoegen aan de bodem, komen er ook chemische stoffen mee. In het onderzoek van Wageningen Environmental Research is de hoeveelheid van deze stoffen gemeten en vergeleken met het Landelijk Afvalbeheer Plan en de Europese afvalstoffen lijst.
Hieruit is gebleken dat de hoeveelheid van deze stoffen veel lager is dan de EURAL-normen, en dat de stoffen niet vallen onder wat de LAP verklaart tot chemisch afval.