Mogelijkheden

Tegenwoordig kan er steeds meer op het gebied van een uitvaart en afscheid nemen. Sterker nog, wat kan er tegenwoordig niet? Hoe wij afscheid willen nemen van iemand die we lief hebben, hebben we steeds meer een uitgesproken idee over. Daarnaast hebben steeds meer mensen die komen te overlijden duidelijke uitvaartwensen.

Hoe wij tegen afscheid nemen aankijken en hoe een uitvaart geregeld wordt is de laatste decennia, en onder invloed van covid-19 in rap tempo, sterk veranderd. Langzaam zetten we de bekende rituelen en gebruiken wat meer op de 2e plek en durven we waar we zelf behoefte aan hebben op de 1e plek te zetten.

Toch zijn er, onder andere door wetgeving, op sommige vlakken maar een beperkt aantal mogelijkheden. Zo is het op dit moment in Nederland alleen mogelijk om te worden begraven of gecremeerd. Wel kennen we inmiddels ook het concept van Natuurbegraven.

Op dit moment ligt er een voorstel bij de Tweede Kamer voor resomeren, waarbij het lichaam tijdens een chemisch proces wordt opgelost in een vloeistof.
Hier zal echter eerst de Nederlandse Wet op de Lijkbezorging moeten worden aangepast.

Afscheidslocatie

We kennen voornamelijk de kerk en het crematorium als plek waar een uitvaart wordt gehouden. Maar dat hoeft niet! Je mag op elke geschikte plek of locatie een uitvaart houden. Ook hier is dus weer heel belangrijk wat jullie eigen wensen zijn, maar ook welke technische faciliteiten er nodig zijn. Je mag een uitvaart zelfs in je eigen tuin houden als je dat wilt.

Omdat wij merken dat families behoefte hebben aan een mooie plek waar wel ook alle technische faciliteiten aanwezig zijn openden wij in 2020  ’t Sterrenhuys!

’t Sterrenhuys biedt aan gezelschappen tot 50 personen alle faciliteiten  die we gewend zijn om op een mooie manier afscheid te nemen van iemand die ons lief was. Mooie ruime afscheidskamers en een ceremonieruimte volledig voorzien van de modernste beeld- en geluidstechniek en een professionele livestream en video-opname. Na afloop van de uitvaart verzorgen we natuurlijk ook een koffietafel of borrel zodat er nog samen nagepraat kan worden.

En dat alles in een fijne, warme huiskamersetting.

wat zijn de mogelijkheden bij een uitvaart

Cremeren

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, vaak vanuit meer praktische redenen. Zo is cremeren vaak goedkoper dan begraven of men wil voorkomen dat nabestaanden belast worden met onderhoud van een graf.

Asbestemming
In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as minimaal een maand nog in het crematorium blijft.  Wat daarna met de as gebeurt mag je zelf bepalen. Misschien wil je dat de as wordt uitgestrooid op een plek die voor jou heel bijzonder is. Houdt er wel rekening mee dat je niet zomaar overal as mag verstrooien. Of misschien wil je de as bewaren in een mooie urn of gedenksieraad. Een urn met as kan thuis staan, maar kan ook in een urnengraf of urnenmuur op een begraafplaats worden geplaatst.

Urnen collectie
Bij een mooi afscheid past ook een mooi aandenken. Onze collectie urnen past bij hoe wij tegen afscheid nemen aankijken. Alles is volledig natuurlijk en handgemaakt. Met liefde en aandacht, zoals wij onze families begeleiden.

Één collectie is volledig gemaakt van hout, aangevuld met leer. De ‘Naturals by Juxx’ collectie is volledig van gebakken keramiek gemaakt. Deze lijn is ongebakken ook geschikt voor op een natuurbegraafplaats. Er zijn inmiddels verschillende natuurlijkvriendelijke urnen verkrijgbaar. Het is dus zeker de moeite waard je hier verder naar te informeren of even contact met ons over op te nemen.

Begraven

Veel mensen kiezen voor een begrafenis, omdat er dan voor de nabestaanden een plek is om naar toe te gaan of om dichtbij een naaste die al eerder overleden is te kunnen zijn. Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor begraven, nabestaanden te maken krijgen met grafdelvingskosten, grafrechten en onderhoud. Hoe hoog die kosten zijn verschilt per gemeente.

Inmiddels zijn er naast het traditionele begraven ook alternatieven die tot de mogelijkheden behoren. Zo kun je ook kiezen voor een Natuurbegraafplaats of bijvoorbeeld voor bovengronds begraven in een zogenaamd galerijgraf. Dit kan in Limburg op begraafplaats Cauberg in Valkenburg a/d Geul.

Grafsteen of grafmonument
Het is vaak moeilijk om een grafsteen te vinden die past bij de overledene. Gelukkig is er na de begrafenis alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Een monument kan namelijk niet direct worden geplaatst, omdat de kans groot is dat het dan verzakt. Dit geeft nabestaanden de tijd om rustig een keuze te maken.

Grafstenen komen in verschillende prijsklassen en materialen.
Houd er rekening mee dat begraafplaatsen eigen regels hanteren in wat ze wel en niet toestaan.

begraven

Beelden zeggen soms meer dan woorden