Moet ik dankbetuigingen na de uitvaart sturen?

Dankbetuigingen of dankkaarten worden meestal vier tot zes weken na de uitvaart gestuurd. Veelal wordt dat gekoppeld aan de datum van de 6 weken dienst.Het gebeurt steeds minder vaak dat dankbetuigingen worden gestuurd en áls er al sprake is van een dankbetuiging wordt er meestal voor gekozen een algemene dankbetuiging in de lokale krant te zetten.

Maar wat zegt de etiquette eigenlijk?

Traditionele etiquette

In de traditionele etiquette wordt de categorie mensen die alleen maar naar de uitvaartdienst zijn gekomen of alleen maar een ondertekende condoleancekaart hebben gestuurd niet bedankt. Degenen die aanwezig zijn geweest bij het afscheid hebben de gelegenheid gehad om de nabestaanden persoonlijk te condoleren en zijn bij het handen schudden al bedankt voor hun aanwezigheid c.q. medeleven. Nog een schriftelijk bedankje erachteraan sturen is overbodig.

Volgens de traditionele etiquette is het wél nodig om iedereen die een condoleancebrief heeft geschreven persoonlijk te bedanken door een brief(je) terug te sturen. Dat gaat dan om de mensen die de moeite hebben genomen om een brief te schrijven met herinneringen aan de overledene en woorden van medeleven voor de nabestaanden.

De categorie mensen die een persoonlijke brief hebben geschreven, is veel kleiner dan de totale hoeveelheid mensen die hun medeleven hebben betuigd, dus als die kleine groep met individuele dankbrieven of -kaartjes afgehandeld kan worden, is dat op zichzelf voldoende.

Degenen die per e-mail hebben gecondoleerd, kunt u per e-mail bedanken. Voor degenen die zich ingezet hebben tijdens de laatste dagen van de overledene of die een bijzondere brief hebben geschreven, kunt u een paar persoonlijke woorden met de hand erbij schrijven op het kaartje.

Tegenwoordige tijd

Het gebeurt steeds minder vaak dat dankbetuigingen worden gestuurd en áls er al sprake is van een dankbetuiging wordt er meestal voor gekozen een algemene dankbetuiging in de lokale krant te zetten.

Veel nabestaanden ervaren het sturen van dankkaarten als extra werk of onnodige kosten. Doordat het steeds minder voorkomt wennen we er ook aan dat er geen dankkaarten meer gestuurd worden en is het al meer regel dan uitzondering geworden in deze tijd.

Desalniettemin kan het plaatsen van een dankbetuiging in de lokale krant of dankkaarten laten drukken nét dat persoonlijke woord richting uw omgeving zijn die steun en medeleven heeft geboden.

Wilt u meer weten over wat er na de uitvaart allemaal geregeld moet worden? klik hier!

No Comments