Met welke kosten moet ik rekening houden als ik begraven wil worden?

Begraven of cremeren, wat kost het?

De keuze of je begraven wilt worden of toch gecremeerd is zowel een hele persoonlijke alsook vaak een hele moeilijke keuze. Het idee dat iemand ‘helemaal weg’ is, kan een reden zijn om toch te kiezen voor begraven. Zodat de nabestaanden nog een plek hebben om heen te gaan en de overledene te herdenken. Met een graf komt echter ook onderhoud en misschien wel het idee van de ‘verplichting’ het graf te bezoeken.

De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen kiezen voor cremeren, niet in de laatste plaats omdat het toch goedkoper is dan begraven. Maar wat kost begraven eigenlijk en welke kosten komen er allemaal bij kijken?

Met welke kosten krijg ik te maken?

Als je kiest voor begraven moet u met meer kosten rekening houden dan enkel de aankoop van het graf;

  • Grafkosten
  • Grafdelving / begraafkosten
  • Grafmonument
  • Onderhoud

 

Grafkosten

Als je kiest voor begraven, krijg je te maken met grafkosten. De grafkosten kunnen sterk verschillen per begraafplaats. Daarnaast verschillen de kosten ook per soort graf. Elke begrafaplaats hanteert zijn eigen kosten en voorwaarden. Het is dus belangrijk om eerst een keuze te maken voor een begraafplaats en type graf. De meeste begraafplaatsen hebben hun tarieven overigens gewoon online inzichtelijk.

Soorten graven

Er zijn verschillende soorten graven. Zo kun je kiezen voor een algemeen graf, maar ook voor een eigen graf.

Algemeen graf

In een algemeen graf liggen drie of vier personen bij elkaar die geen familie van elkaar hoeven te zijn. Tussen de overledenen zit een laag zand van ongeveer 50 centimeter. Na 10 jaar kan een algemeen graf worden geruimd. Hier zijn maar weinig mensen van op de hoogte

Eigen graf

Met een eigen graf, ook wel familiegraf genoemd, bepaalt de rechthebbende wie er in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. De huurperiode is meestal 20 jaar, met de mogelijkheid dit later te verlengen.

Galerijgraf

Op een aantal begraafplaatsen is het ook mogelijk in een galerijgraf bijgezet te worden. In zuid europa is het normaal om bovengronds begraven te worden, in Nederland is deze manier  van begraven redelijk uniek . Een galerijgraf biedt plek voor 1 kist. Het is wel mogelijk om een urn bij te plaatsen, dat moet echter gelijktijdig met of eerder dan de kist gebeuren. Een galerijgraf mag niet meer geopend worden nadat de kist is geplaatst.

 

Grafmonument

Het is vaak moeilijk om een grafsteen te vinden die past bij de overledene. Gelukkig is er na de begrafenis er alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Een monument kan namelijk niet direct worden geplaatst, omdat de kans groot is dat het dan verzakt. Dit geeft nabestaanden de tijd om rustig een keuze te maken.

Grafstenen komen in verschillende prijsklassen en materialen. Waar rekening mee gehouden moet worden is dat begraafplaatsen eigen regels hanteren in wat ze wel en niet toestaan. Informeer dus altijd even naar de voorwaarden van een betreffende begraafplaats.

Afhankelijk van je  eigen wensen is het wel aan te bevelen rekening te houden met minimaal €1.500 kosten voor een grafsteen, incl belettering en plaatsen.

Samengevat komt er voor begraven zowel aan de kostenkant als achteraf in het onderhoud veel meer bij kijken dan het geval is bij cremeren. Daarnaast zijn de kosten ook nog eens sterk afhankelijk van gemeente, begraafplaats en persoonlijke wensen. Wij kunnen ten allen tijde geheel vrijblijvend een kostenopgave maken. Neem gerust contact met ons op via e-mail of telefonisch.

No Comments