18 Mar Maak zelf de uitvaartkist!
Doe-het-zelven is populair. Maar gaan we ook onze uitvaartkist zelf in elkaar timmeren? Of kunnen we er binnenkort gewoon net zo makkelijk op BOL.com bestellen?
Natuurlijk, ecologisch, een kartonnen doos, een bedje van mos, de trends zijn niet aan te slepen als het gaat om keuzes voor een uitvaartkist. We worden met z’n allen steeds milieubewuster en waarom dan niet ook op het gebied van de uitvaart. Een lichaam zo natuurlijk mogelijk teruggeven aan moeder aarde kan mensen aanspreken.
Maar hoe ver willen we hier in gaan en welke invloed hebben tradities hier op?
Hoe maak ik zelf een uitvaartkist?
Er zijn op internet meerdere modellen en handleidingen te vinden om zelf een grafkist te maken. Ook op YouTube zijn een aantal filmpjes te bekijken waarin stapsgewijs wordt voorgedaan hoe zelf een kist gemaakt kan worden. Ga je voor een makkelijkere manier dan is er sinds kort de CHRISTANN, een volwaardige grafkist in een postpakket. Deze is online te bestellen, wordt netjes in een pakket thuis afgeleverd en schijnt (we hebben het zelf niet getest) in een kwartier in elkaar te zetten zijn. Er worden zelfs handgrepen en katoenen bekleding meegeleverd.
Let wel; op het moment dat wij de internetsite bezochten was de kist niet op voorraad. Knap lastig want een dergelijk iets wordt toch vaak redelijk last-minute besteld.
Waar moet ik aan denken bij het zelf maken van een kist?
Ondanks dat het makkelijk lijkt en de term “Doe mij maar in een kartonnen doos want dat is lekker goedkoop” ons niet onbekend is, zijn er toch redelijk wat eisen aan een kist verbonden:
- een standaardafmeting is 180-200 cm lang en 50-55 cm breed. Maak je de afmeting groter dan is het verstandig vooraf contact op te nemen met het crematorium of de begraafplaats. Zij hebben richtlijnen wat de maximale afmetingen mogen zijn, hetgeen verschilt per locatie.
- een kist mag niet gemaakt zijn van kunststoffen of metalen
- de bodem moet voorzien zijn van een soort papier dat er voor zorgt dat er geen vocht uit de kist kan lekken
- een crematiekist dient uit voldoende brandbaar materiaal te bestaan. Zo dient er bij een kartonnen kist altijd een houten plank op de bodem gelegd te worden
- handgrepen dienen demonteerbaar te zijn
Wat zijn de voor- en nadelen van het zelf maken van een grafkist?
Bij de overweging zelf te gaan klussen of toch de kist bij de uitvaartondernemer te bestellen zijn er een aantal overwegingen die we regelmatig horen:
Voordelen:
- zelf maken is over het algemeen goedkoper
- je kunt de kist naar eigen wens aan de binnen- en buitenkant bekleden danwel versieren
- je kunt zelf over het materiaal en daarmee de milieuvriendelijkheid beslissen
- het kan heel persoonlijk voelen en helpen bij het afscheid en/of het rouwproces
Nadelen:
- je bent afhankelijk van levertijden van externe partijen
- het kost toch wat tijd in een periode dat je waarschijnlijk al veel aan je hoofd hebt
- de materiaalkeuze is aan strenge voorschriften onderworpen
- de min/max afmetingen dienen nageleefd te worden
- de keuze die uitvaartondernemers aanbieden op dit gebied wordt steeds ruimer, ook op het gebied van milieuvriendelijke kisten en persoonlijke versiering
Wat vinden we van het zelf maken van een uitvaartkist?
In een recent gepubliceerd onderzoek van SAMR (SmartAgentMarketResponse) blijkt dat we nog verdeeld zijn in onze meningen hierover. Waar de ene groep vasthoudt aan tradities en daarmee ook een traditionele kist, leeft bij de andere groep de overtuiging dat ‘Ze toch gecremeerd worden’ en met name het milieuvriendelijke aspect hen aanspreekt.
Prijs
Opvallend is dat een deel van de respondenten aangeeft niet op een grafkist te willen besparen, maar als het erop aankomt blijkt de aankoopintentie na het noemen van de prijs toch 2x zo hoog.
Persoonlijk
Over het algemeen is het feit dat de kist zelf te versieren en te personaliseren is, een grote reden om dit model aan te schaffen. Wat hieruit echter ook blijkt is dat veel van de respondenten niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden die inmiddels via de uitvaartondernemers worden aangeboden. Voor de kenners onder ons is het al lang bekend dat vrijwel elke uitvaartondernemer een model kist kan aanbieden waarvan het materiaal geschikt is om zelf te versieren.
Conclusie
Een zelfbouw grafkist heeft zeker potentieel. De vraag is of het idee ons aanspreekt om de juiste redenen en we de nadelen die het met zich kan meebrengen wel overzien. Of zien we het idee teveel door een roze bril omdat er veel media aandacht aan wordt besteed en we het aanbod van uitvaartondernemers niet kennen? Stof tot nadenken en wij raden in ieder geval aan, aan eenieder die zelf aan de klus wilt gaan zich goed vooraf te informeren. Zowel naar de voorwaarden waaraan de kist moet voldoen als waar de uitvaartondernemer eventueel al reeds hetzelfde kan bieden.
No Comments