Kinderen voorbereiden op een uitvaart

Hoe help je je kinderen met verlies en voorbereiden op de uitvaart?

Als een naaste overlijdt is het begrijpelijk dat je je kind wilt beschermen tegen alle emoties, maar tegelijkertijd wil geen enkele ouder zijn kind belangrijke levensmomenten ontnemen. Waar doe je goed aan: je kinderen betrekken bij de uitvaart of niet?

Wij krijgen vaak vragen van ouders hoe ze hen kunnen voorbereiden op de uitvaart en hoe ze hun kinderen kunnen helpen met het verlies te verwerken.

Welke punten zijn van belang?

Uit verschillende naslagwerken, naast onze ervaringen uit de praktijk, hebben wij een aantal belangrijke punten verzameld;

Geef het kind duidelijk en eerlijk antwoord en stel de dingen niet mooier voor dan dat ze zijn .

Het is altijd belangrijk om te vertellen dat iemand niet meer terugkomt.( doe dit wel op kindniveau!).

Met dingen vermijden of doodzwijgen bereik je meestal het tegenovergestelde van wat je beoogt, dus wat voor vragen je kind ook stelt, laat merken dat er over alles kan worden gepraat. En stel je antwoorden niet uit, maar probeer er meteen op te reageren. Je kind stelt die vraag niet voor niets op dat moment.

Verwerken verdriet

Een kind kan op het ene moment verdrietig zijn en op het andere moment weer bezig zijn met iets anders. Kinderen verwerken het rouwproces op hun manier, probeer met vragen de emoties van je kind te begrijpen.

ls volwassene heb je snel de neiging dingen voor je kinderen in te vullen. Zeker als zij het moeilijk hebben, wil je niets liever dan hun problemen oplossen. Natuurlijk kun je daarin veel betekenen. Maar vergeet niet om je kinderen naar hun eigen oplossingen te vragen. Je zult merken dat ze met verassende ideeën komen.

Probeer zoveel mogelijk te vertellen wat er straks gaat gebeuren, een kind snapt, hoort en ziet meer dan je denkt.

 Is het goed of slecht om de overledene aan het kind te laten zien?

We willen onze kinderen graag nare ervaringen besparen, het is op zich niet goed of slecht een overledene te tonen aan een kind. Het belangrijkste is de wens van het kind, het mag, maar het moet niet. Zorg dat je erbij bent en kijk hoe het kind reageert, iedere reactie van het kind is goed, ook al zijn ze voor een volwassene vreemd. Wat helpt is dat onze afscheidskamers ruim zijn waarbij je niet direct geconfronteerd wordt. Je kunt dus je kind stapje voor stapje voorbereiden. Eerst mee naar binnen, samen bij alle anderen. Vervolgens als je kind eraan toe is kun je de volgende stap nemen en gaan kijken..of laat eerst even om het hoekje spieken. Laat zelf  de grens ontdekken. In de afscheidskamers zit je niet opgesloten dus op elk moment kun je besluiten “toch maar niet”.

Verdriet bij verlies van een ouder

Bij volwassen nabestaanden staan de emoties in de eerste periode op een piek en deze piek van emotie zal afnemen met het verstrijken van de jaren. Een kind van vier kan in beginsel ogenschijnlijk goed omgaan met dit verlies, maar bij mijlpalen in zijn leven (tiener, trouwen, ontslag etc.) kan dit verlies actueel worden.  Als ouders ken je je kind het beste, dus blijf goed kijken. Ander gedrag? Hoe gaat het op school?Is er verschil in gedrag tussen thuis en school?

Enkele praktische tips:    

Samen herinneringen ophalen, samen spullen van de overledene opruimen, je kind een aandenken laten uitzoeken, een fotoalbum, plakboek of tekeningen laten maken, help je kind zijn of haar ervaringen met anderen te delen zoals de leerkracht, vriendjes of vriendinnetjes.

Praat als ouder zelf ook met anderen over de reacties van je kind.

En heel belangrijk, probeer vast te houden aan de dagelijkse routine.

No Comments