Kan ik voor een uitvaart een offerte aanvragen?

besparen op de uitvaartkostenWe beginnen heel kort en krachtig met het antwoord op deze vraag: JA NATUURLIJK KAN DAT!

Er is veel te doen over de kosten van een uitvaart. Aan de ene kant wordt dat ingegeven door het feit dat mensen steeds mondiger worden en aan de andere kant is er de commercie (denk aan social media) die dat versterkt. Toch hangt er ook nog een beetje een taboe op besparen op een uitvaart. Kun je dat wel maken? Wat moeten ze wel niet van ons denken als we zeggen “doe maar de goedkoopste kist”.

Laat je niet kisten

In 2017 schreef Marieke Henselmans er een heel boek over; Hoe je voor elk budget een mooie uitvaart kon regelen. Van het boek “Laat je niet kisten door de commercie” werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Uiteraard kun je, net als Marieke Henselmans in haar boek ook aangeeft, niet alle uitvaartondernemers over 1 kam scheren. Zoals in elke branche zijn er goeie en minder goeie, dure en minder dure. Het nadeel dat de uitvaartbranche heeft ten opzichte van andere branches is dat mensen gewoon niet zo graag praten over hun uitvaart of het onderwerp doodgaan op zich. Laat staan over wat het kost of wat ze eraan willen uitgeven.

Offerte aanvragen

Er zijn maar weinig mensen die zich er prettig bij voelen een offerte aan te vragen voor een uitvaart. Alsof je dan zegt; “heeft u voor mij het prijskaartje van doodgaan?” Terwijl we toch voor heel veel andere grote uitgaves het heel normaal vinden om een offerte op te vragen, om prijzen te vergelijken en dan een weloverwogen keuze te maken. Dat betekent niet dat we altijd kiezen voor de goedkoopste, maar wel voor de beste prijs-kwaliteit verhouding. Of we kiezen voor degene waar we het beste gevoel bij hebben, die het prettigst communiceert bijvoorbeeld. Maar een weloverwogen, goed geïnformeerde keuze maken is enorm belangrijk. Ook als het gaat om het regelen of plannen van een uitvaart.

Informatie online

Een manier om prijzen te vergelijken is online informatie vergaren. Wij probeerden het, als vooronderzoek van deze blog, ook. Wij ontdekten dat, ondanks dat er enorm veel informatie te vinden is, de informatie die gegeven wordt heel moeilijk te vergelijken is. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat het voor een leek (en gelukkig zijn velen van u nog een leek op het gebied van het regelen van een uitvaart) bijna onmogelijk is om erachter te komen of hij appels met appels vergelijkt enofferte opvragen uitvaart dus de juiste prijzen tegen mekaar afzet. Dus online zoeken naar informatie kan succesvol zijn echter wees je ervan bewust dat de prijzen anders kunnen uitvallen als je je wensen er dan ook echt naast gaat leggen. En als we eenmaal in de meerprijzen zitten….kan het soms hard gaan met de stijgende kosten.

Prijs vergelijk

Om een goede offerte aan te vragen zonder dat u gelijk een uitvaartverzorger aan tafel wilt hebben zitten kunt u zich vantevoren al voorbereiden. Een aantal tips om een goede offerte aan te vragen en dus ook te ontvangen:

  1. Weet wat u wilt! Het scheelt als u al weet waar u naar op zoek bent. Dat maakt het mogelijk voor een uitvaartondernemer heel gericht daarvoor een offerte te maken en ook niet voor meer dan dat. U hoeft dus niet bang te zijn dat u straks allerlei ongewenste randzaken in rekening gebracht krijgt.
  2. Vraag voor een alternatief. Vraag de uitvaartondernemer op basis van de wensen die u heeft voor een alternatieve keuze. Op deze manier heeft u in dezelfde prijsrange toch meerdere mogelijkheden die aansluiten bij uw wensen
  3. Als de uitvaartondernemer een offerte heeft uitgebracht geef dan een tegenbudget. Geef gerust aan dat u eigenlijk liever bijvoorbeeld €500.- minder zou uitgeven. De uitvaartondernemer dient dan met oplossingen te komen die wel ervoor zorgen dat u voor het grootste deel krijgt wat u wenst, maar dat er op een aantal onderdelen een beetje geschipperd wordt.
  4. Denk eens aan een andere locatie dan het crematorium. Er zijn heel veel mooie locaties die een stuk goedkoper zijn dan het crematorium of de kerk. Een goeie uitvaartondernemer heeft daar vast suggesties voor.

Ga uit van wat u zélf wilt

bloemen uitvaart

Bedenk dat het niet allemaal én én hoeft. Trek u niks aan van wat anderen wellicht zouden denken. Nog te vaak wordt een uitvaart geregeld zoals “men” verwacht dat het hoort. Nog te vaak horen we “hoe gaat dat normaliter, dan doe dat maar”. En daar zitten vaak ook de verborgen kosten. NEE NEE NEE. U bepaalt en niemand anders. Doe wat u fijn vindt, leg uw wensen vast, informeer u goed.

Op die manier bent u het of uw nabestaanden het beste voorbereidt voor het moment dat daadwerkelijk de uitvaart geregeld moet worden. Want dat dat moment vroeg of laat (uiteraard liever laat) komt, dat is voor iedereen een gegeven.

Wilt u meer informatie over vooraf wensen vastleggen? Klik hier

Voor het aanvragen van een offerte neem gerust contact met ons op, telefonisch of per e-mail…wat u het prettigst vindt. We denken graag met u mee zowel qua wensen als qua budget.

No Comments

Post A Comment