Kan ik voor een uitvaart een offerte aanvragen?

We beginnen heel kort en krachtig met het antwoord op deze vraag: JA NATUURLIJK KAN DAT!

Er is veel te doen over de kosten van een uitvaart. Aan de ene kant wordt dat ingegeven door het feit dat mensen steeds mondiger worden en aan de andere kant is er de commercie (denk aan social media) die dat versterkt en natuurlijk de almaar stijgende energiekosten en inflatie. Toch hangt er ook nog een beetje een taboe op besparen op een uitvaart. Kun je dat wel maken? Wat moeten ze wel niet van ons denken als we zeggen “doe maar de goedkoopste kist”.

Laat je niet kisten

In 2017 schreef Marieke Henselmans er een heel boek over; Hoe je voor elk budget een mooie uitvaart kon regelen. Van het boek “Laat je niet kisten door de commercie” werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Uiteraard kun je, net als Marieke Henselmans in haar boek ook aangeeft, niet alle uitvaartondernemers over 1 kam scheren. Zoals in elke branche zijn er goeie en minder goeie, dure en minder dure. Het nadeel dat de uitvaartbranche heeft ten opzichte van andere branches is dat mensen gewoon niet zo graag praten over hun uitvaart of het onderwerp doodgaan op zich. Laat staan over wat het kost of wat ze eraan willen uitgeven.

Offerte aanvragen

Velen voelen zich niet heel prettig bij het anavragen van een kostenopgave voor een uitvaart. Alsof je dan zegt; “heeft u voor mij het prijskaartje van doodgaan?” Terwijl we toch voor heel veel andere grote uitgaves het heel normaal vinden om een offerte op te vragen, om prijzen te vergelijken en dan een weloverwogen keuze te maken. Dat betekent niet dat we altijd kiezen voor de goedkoopste, maar wel voor de beste prijs-kwaliteit verhouding. Of we kiezen voor degene waar we het beste gevoel bij hebben, die het prettigst communiceert bijvoorbeeld. Maar een weloverwogen, goed geïnformeerde keuze maken is enorm belangrijk. Ook als het gaat om het regelen of plannen van een uitvaart.

Informatie online

Een manier om prijzen te vergelijken is online informatie vergaren. Wij probeerden het, als vooronderzoek van deze blog, ook. Wij ontdekten dat, ondanks dat er enorm veel informatie te vinden is, de informatie die gegeven wordt heel moeilijk te vergelijken is. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat het voor een leek (en gelukkig zijn velen van jullie nog een leek op het gebied van het regelen van een uitvaart) bijna onmogelijk is om erachter te komen of hij appels met appels vergelijkt en dus de juiste prijzen tegen mekaar afzet. Dus online zoeken naar informatie kan succesvol zijn echter wees je ervan bewust dat de prijzen anders kunnen uitvallen als je je wensen er dan ook echt naast gaat leggen. En als we eenmaal in de meerprijzen zitten….kan het soms hard gaan met de stijgende kosten. Daarnaast is het best moeilijk om de juiste keuzes te maken als je niet helemaal weet wat exact je wensen zijn en wat er verder nog eventueel komt kijken bij een uitvaart behalve begraven of cremeren en rouwbrieven bijvoorbeeld.

Prijs vergelijk

Om een goed kostenoverzicht aan te vragen zonder dat je gelijk een uitvaartverzorger aan tafel wilt hebben zitten kun je je vantevoren al voorbereiden. Een aantal tips hiervoor:

  1. Weet wat je wilt! Het scheelt als je al weet waar je naar op zoek bent. Dat maakt het mogelijk voor een uitvaartondernemer heel gericht daarvoor een offerte te maken en ook niet voor meer dan dat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je straks allerlei ongewenste randzaken in rekening gebracht krijgt.
  2. Vraag voor een alternatief. Vraag de uitvaartondernemer op basis van de wensen die je hebt voor een alternatieve keuze. Op deze manier heb je in dezelfde prijsrange toch meerdere mogelijkheden die aansluiten bij je wensen
  3. Als de uitvaartondernemer een offerte heeft uitgebracht geef dan een tegenbudget. Geef gerust aan dat je eigenlijk liever bijvoorbeeld €500.- minder zou uitgeven. De uitvaartondernemer dient dan met oplossingen te komen die wel ervoor zorgen dat je voor het grootste deel krijgt wat je wenst, maar dat er op een aantal onderdelen een beetje geschipperd wordt.
  4. Denk eens aan een andere locatie dan het crematorium. Er zijn heel veel mooie locaties die een stuk goedkoper zijn dan het crematorium of de kerk. Een goeie uitvaartondernemer heeft daar vast suggesties voor.

Ga uit van wat je zélf wilt

Bedenk dat het niet allemaal én én hoeft. Trek je niks aan van wat anderen wellicht zouden denken. Nog te vaak wordt een uitvaart geregeld zoals “men” verwacht dat het hoort. Nog te vaak horen we “hoe gaat dat normaliter, dan doe dat maar”. En daar zitten vaak ook de verborgen kosten. NEE NEE NEE. JIJ bepaalt en niemand anders. Doe waar jij je prettig bij voelt, leg wensen vast, informeer je goed.

Op die manier ben jij of zijn je nabestaanden het beste voorbereidt voor het moment dat daadwerkelijk de uitvaart geregeld moet worden. Want dat dat moment vroeg of laat (uiteraard liever laat) komt, dat is voor iedereen een gegeven.

Wil je zelf ook een kostenopgave ontvangen op basis van je wensen? Vul dan hier de vragenlijst in.

Voor het aanvragen van een adviesgesprek neem gerust contact met ons op, telefonisch of per e-mail… We denken graag met je mee zowel qua wensen als qua budget.

 

 

No Comments