
18 Mar Het lichaam laten balsemen
Wat houdt balsemen in?
Het lichaam volledig balsemen is in Nederland niet toegestaan. Uitzondering daarop zijn de leden van het koninklijk huis. Wel is sinds 1 januari 2010 in Nederland lichte balseming voor iedereen toegestaan. Het licht balsemen, tijdelijk conserveren of de thanatopraxie die in Nederland zijn toegestaan, zijn hele lichte vormen van balseming die alleen de ontbinding van een stoffelijk overschot op korte termijn vertragen. Het heeft geen jarenlange werking. Na een of twee weken komt het normale ontbindingsproces op gang.
Vertraging van het ontbindingsproces op korte termijn
De ontbinding van een stoffelijk overschot gebeurt van binnen uit, vanuit de ingewanden. De balseming geschiedt door het in de bloedvaten inbrengen van een conserverend middel dat als doel heeft de natuurlijke ontbinding door bacteriën stop te zetten . Maar dat heeft geen effect op de ingewanden. Vandaar dat lichte balseming het ontbindingsproces slechts op korte termijn vertraagt. Belangrijk is dat de thanatopraxie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.
Hoe werkt balsemen?
Het balsemen is niet zomaar een snelle behandeling, het is een ingreep die een diepe kennis van het menselijk lichaam vereist. In ziekenhuizen of speciaal daarvoor ingerichte ruimtes kan een balseming plaats vinden. Vanuit hygiënisch oogpunt wordt een balseming vrijwel altijd in een schone ruimte gedaan en niet op een huisadres. Gemiddeld duurt een balseming rond de 1,5 – 2 uur, inclusief het wassen en aankleden van de overledene.
De balsemingsprocedure
Het balsemen begint met het ontkleden en wassen van de overledene. Daarna wordt er een evaluatie gedaan van de toestand van het overleden lichaam en het aantal dagen tot de uitvaart om zo de beste mix van vloeistoffen te kunnen bepalen.
Het injectieproces
Het injectieproces wordt uitgevoerd in de volgende stappen:
- Met een scalpel wordt een incisie gemaakt aan de rechterkant van de hals net boven het sleutelbeen.
- De halsslagader en de halsader worden gefixeerd met hechtdraad, open gesneden, en van drainage en injectiebuisjes voorzien.
- Via de slagader zal eerst het lichaam, en daarna het hoofd door het injecteren van de balsemingsvloeistof, gebalsemd worden.
- De ader wordt gebruikt om het bloed af te voeren dat onder druk van de injectie naar buiten komt, dit gebeurt door een drainage slang. De hoeveelheid vloeistof die geïnjecteerd wordt varieert per mens maar gemiddeld rond de 7 liter.
Tijdens de injectie worden de ledematen gemasseerd om optimale circulatie van de vloeistoffen door de bloedbaan te bevorderen. De kleur van een overledene wordt iets minder witjes/grijs, wat meer roze.
Behandeling van de organen
Als het injectieproces afgerond is wordt een kleine incisie gemaakt in de onderbuik door de buikwand heen. Hierdoor wordt een speciaal instrument ingebracht, een trocar, (een grote holle naald) om bij alle organen in de borstkast en de buik bloed en vocht af te kunnen zuigen. Alle organen worden “aan-geprikt” met de trocar en door de afzuiging wordt ophoping van bacterie-rijk vocht in de organen voorkomen waardoor ontbinding wordt tegengegaan. Daarna wordt via dezelfde incisie in de buikwand een sterk geconcentreerde vloeistof met formaldehyde naar binnen gespoten, waardoor alle organen worden voorzien van deze vloeistof en zo en de groei van bacteriën tegen wordt gaan.
Lichte balseming zorgt ervoor dat de ontbinding van een lichaam op korte termijn wordt vertraagd.
Lichte balseming, ofwel thanatopraxie, zorgt ervoor dat de ontbinding van een lichaam op korte termijn wordt vertraagd. Met name voor nabestaanden kan dit als prettig worden ervaren. Thanatopraxie is echter een redelijk invasieve ingreep waarbij het aan te bevelen is dat je je goed vantevoren informeert.
No Comments