Eten en drinken na de uitvaart

Er kan zoveel meer zijn dan een kopje koffie en cake na de uitvaart.

Oud Limburgs ritueel

Eten en drinken na de uitvaart gaat tot heel ver terug in de geschiedenis en is vrijwel in alle religies geen onbekend ritueel. In Limburg was het vroeger gebruik dat de buren waakten bij de overledene in het sterfhuis en daar de rozenkrans baden en daarbij getrakteerd werden op koffie, vlaai, bier en brandewijn.

De koffietafel in vroeger tijden

Op de dag van de uitvaart droegen de buren de overledene naar de kerk en begraafplaats en werd ondertussen de maaltijd klaargemaakt in het huis van de overledene. Als de taak van de “dragers”er op zat, werd naar het café gegaan om de “dode “te herdenken. Vroeger werd de koffietafel altijd thuis gehouden, behalve als er te weinig ruimte was ging men naar een zaal of café.

Is een koffietafel overal gebruikelijk?

Met name in Noord-Brabant en Limburg zijn koffietafels gebruikelijk. Daarnaast kent ook het Bergse land een rijke traditie aan koffietafels. Deze bestond, in tegenstelling tot de nederlandse koffietafels, tenminste uit Krentenbrood of roggebrood, zoet beleg en vaak rijstebrij of kwark. Traditioneel werd de koffie uit een tinnen kraantjespot ingeschonken.

Koffietafels tegenwoordig

Samen eten en drinken na de uitvaart met familie en vrienden is niet alleen een weerzien of reünie, maar ook het samen verwerken van verdriet. Wat we steeds meer zien is dat de koffietafel de functie van samenbrengen en saamhorigheid terugbrengt, alleen in een ander, moderner, jasje. De ouderwetse plak cake en kop koffie maakt plaats voor een heerlijke themalunch vergezeld van een lekker glas bier of wijn. Er mag immers een leven gevierd worden.

Mogelijkheden in ‘t Sterrenhuys

Samen eten is oude herinneringen delen en nieuwe herinneringen maken. Vaak komen de mooiste verhalen na de uitvaart, tijdens de nazit naar boven. Als iedereen bij elkaar zit, zoals je jarenlang samen hebt gedaan. Samen eten en drinken biedt troost en is een fijne manier om een beladen moment af te sluiten. Ook dat kan natuurlijk in ‘t Sterrenhuys.

We hebben een mooi foodbook samengesteld om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Ook hierbij houden we natuurlijk weer rekening met jullie eigen wensen en is veel meer mogelijk dan de standaard ceremonieopstelling met koffietafel erna. Onze mooie privé tuin biedt mogelijkheden bij goed weer, ’s avonds een informeel afscheid of Mémorie-avond met wat lekkers of hapjes en een drankje, een lunch met de uitvaartkist erbij. Het kan allemaal!

Bekijk hier ons Foodbook
No Comments