De dood als bijproduct

Afgelopen december stapten meer mensen dan gemiddeld, zo’n 1,4 miljoen, over naar een andere zorgverzekering. Door de hoge inflatie zijn we kritischer dan ooit op alle kosten die we maken en beknibbelen we waar mogelijk. Onze verzekeringen, waaronder dus onze zorgverzekering, zijn een maandelijkse kostenpost die best aantikt en waar velen van ons (ja ik ook!) dan ook eens kritisch naar besluiten te kijken in deze tijden. Ook op andere verzekeringen zoals de inboedel- en autoverzekering stijgen de premies immers flink.

En dat geldt ook voor de uitvaartverzekering. Een onderwerp dat voor ons moeilijk en dubbel blijft en dan met name de algehele generalisatie ervan.

Heb je een uitvaartverzekering nodig?

Dat is de allereerste vraag natuurlijk. Het antwoord daarop moet iedereen voor zichzelf beantwoorden, daar kunnen en willen wij geen bepalend antwoord op geven. Een uitvaartverzekering biedt, net als elke andere verzekering, een bepaalde mate van zekerheid dat als je komt te overlijden de financiële middelen hiervoor beschikbaar zijn. Dat is tenminste het idee. Heb je voldoende eigen middelen dan is een verzekering in principe niet nodig.

Maar een uitvaartverzekering is net als elke andere verzekering maatwerk. En dat is nou net waar wij het aan tafel bij nabestaanden dikwijls mis zien gaan. Te vaak merken we dat de uitvaartverzekering in werkelijkheid niet voldoet aan de verwachtingen van mensen.  En dan is het in ons geval ontzettend naar. Heel erg naar! Want dat betekent dat nabestaanden niet op de manier die ze graag zouden willen afscheid kunnen nemen. Gewoon omdat er onvoldoende is nagedacht over de uitvaartverzekering.

Maar hoe kan dat gebeuren?

Ik sprak er met mijn eigen tussenpersoon over. Net zoals zoveel mensen heb ik al mijn verzekeringen ondergebracht  bij een tussenpersoon die dat allemaal fijn voor me regelt. Zelf heb ik geen uitvaartverzekering, nooit gehad ook niet. Dus ik vroeg mijn tussenpersoon hoe zij omgaan met het afsluiten van uitvaartverzekeringen. Ze zijn immers geen deskundigen dus hoe bepalen zij welke verzekeraar, welk type polis en welke omvang van de polis gekozen wordt.

Ik viel van mijn stoel van zijn antwoord, dat redelijk de algehele werkwijze binnen de branche bleek. Het antwoord was namelijk dat een uitvaartverzekering wordt gezien als een bijproduct, een sluitpost van de polis waar wel naar gevraagd wordt maar dat is het dan wel ook zo’n beetje. Er wordt standaard gekozen voor één van de 3 grote verzekeraars, vaak gewoon de goedkoopste, en dan voor een bedrag dat gemiddeld landelijk zo’n beetje bekend staat als uitvaartkosten of onderdelen daarbinnen. Er worden geen diepgaande vragen gesteld…helemaal niks.

De gevolgen, als de polis 60 jaar later niet blijkt aan te sluiten bij de wensen van deze polishouders, die mogen wij als uitvaartbedrijf oplossen. Ofwel de polis is te klein waardoor geld tekort is, ofwel er is jarenlang teveel premie betaald. En dat is voor de nabestaanden een onwenselijke situatie, maar ook voor ons.

Uitvaartverzekering wordt afgesloten door hypotheekadviseur

Nog meer verbaasd was ik echter toen ik onlangs een artikel las van een hoofdkantoormedewerker van een grote uitvaartverzekeraar die aangaf dat een uitvaartverzekering prima afgesloten kon worden door de hypotheekadviseur als hij toch voor de aankoop van het nieuwe huis een financiële scan moest invullen. Onderzoek op enkele websites van hypotheekadviseurs bevestigd inderdaad dat er hypotheekadviseurs uitvaartverzekeringen afsluiten. Als bijproduct, zonder al te veel vragen. Gewoon het generale bedrag standaard bij 1 partij, vaak gewoon de goedkoopste, onderbrengen.

Ik bedenk me dus dat ik dan net zo goed links en rechts een hypotheek of een huis kan verkopen, toch? Gewoon…als bijproduct….

Met pijn in het hart, leggen wij nabestaanden de gevolgen uit. Van te kleine polissen, van polissen met zeer strikte en beperkende voorwaarden, van polissen die niet mee-geïndexeerd zijn, van polissen die niet aansluiten bij wensen. Kunnen  we alsjeblieft de dood niet meer als een bijproduct zien…..en nabestaanden écht verder helpen?

 

Wil je meer lezen over uitvaartverzekeringen in Nederland? Je leest het Uitvaartverzekering.

 

Wij zijn een onafhankelijk uitvaartbedrijf. Dat betekent dat wij niet verbonden zijn aan een uitvaartverzekeraar en dus met elke uitvaartpolis de uitvaart kunnen verzorgen. We adviseren en informeren je graag op tijd over eventuele polissen. Maak hiervoor gerust kosteloos een afspraak met ons.

No Comments